Opkøb godkendt: DLF vokser til noget nær dobbelt størrelse

Efter mere end et halvt års ventetid har DLF overtaget sit største køb og er nu verdensomspændende.

Frøavlerne i DLF har nu endeligt fået et historisk stort opkøb godkendt. Det sker efter, at de newzealandske myndigheder nu har nikket ok til, at DLF overtager frøselskabet PGG Wrightson Seeds.

Godkendelsen har været mere end et halvt år undervejs, eftersom aftalen om at købe PGG Wrightson blev underskrevet tilbage i august sidste år.

"Overtagelsen af PGW Seeds frøaktiviteter er et stort skridt fremad for DLF", siger adm. direktør Truels Damsgaard, der ser store perspektiver i købet.

Det skyldes, at PGG nærmest kan betegnes som DLF's tvilling rent forretningsmæssigt set. Hvor DLF har været markedsleder i nmange år inden for frø på plænegræs på den nordlige halvkugle, så har PGG Wrightson haft en lignende position på den sydlige halvkugle. Ud over at have en markant position på det store newzealandske marked, så har PGG også solgt stort i Australien, Sydafrika og Sydamerika.

Netop derfor kalder Truels Damsgaard da også opkøbet som "et perfekt match".

Tæt på fordobling

DLF har i de seneste år været på en bemærkelsesværdig vækstrejse. Omsætningen i koncernen er gået fra omkring 3,5 mia. kr. i 2016/17 til 4,3 mia. kr. i 2017/18 og med fuld regnskabsmæssig effekt af PGW Seeds er forventningen at nå en omsætning på omkring 6,8 mia. kr. i 2019/20.

Bestyrelsesformand i DLF AmbA, Christian Høegh-Andersen, lagde ved underskrivelsen ikke skjul på, at købet er en stor mundfuld for de danske frøavlere, idet den helt naturligt har kostet alt, hvad det ellers velkonsoliderede selskab havde på bundlinjen. Men han er ikke i tvivl om, om handlen bliver en gevinst. 

"Vores andelshavere i DLF har givet bestyrelsen og ledelsen en fantastisk god opbakning til købet, både på generalforsamlingen i oktober og til vores avlermøder i hele landet i december", udtaler han.

"Frøbranchen er en nicheforretning i landbruget, og den globale tilstedeværelse er en betingelse for, at vi ved hjælp af den nødvendige men også økonomisk tunge planteforædling og bioteknologi kan udvikle nye ressourceeffektive og klimatolerante plantesorter, der efterspørges rundt om i verden".

Antallet af DLF-medarbejdere er nu ca. 1.350 og med de nye kolleger i PGW Seeds vil frøkoncernen komme tæt på 2.000 medarbejdere

Faktaboks

Fakta om PGG Wrightson Seeds og DLFPGG Wrightson Seeds producerer og afsætter frø af plænegræs og en række kløver- og græsarter samt korsblomstrede foderafgrøder og kornsorter til landbruget og har opnået en position som markedsleder inden for frø til grovfoder på den sydlige halvkugle.

Frøvirksomheden har et veludviklet forsknings- og udviklingsprogram og har en stærk position til at udbygge og udvikle aktiviteterne på såvel eksisterende som nye markeder.

Virksomheden har knap 700 medarbejdere, heraf halvdelen i New Zealand og resten ligeligt fordelt mellem Australien og Sydamerika. PGG Wrightson Seeds omsætter årligt for omkring 2 mia. DKK.

DLF har gennem flere år investeret i frøaktiviteter på den sydlige halvkugle og har koncernselskaber i New Zealand, Uruguay, Argentina og Sydafrika.

Med tilgangen af PGG Wrightson Seeds får frøkoncernen tilført en stærk forretningsenhed, der bidrager væsentligt til udbygningen af aktiviteterne på den sydlige halvkugle.

DLF en global frøkoncern ejet af 3.000 danske frøavlere.

Frøkoncernen forædler, producerer og afsætter frø af græs, kløver og lucerne til landbruget samt frø til græsplæner.

DLF har tilsvarende aktiviteter i sukker- og foderroer samt lægge- og spisekartofler og har desuden produktion af grøntsagsfrø.

DLF har omkring 1,350 medarbejdere ansat i 20 lande, hvoraf 12 pct. arbejder med forskning og udvikling.

DLF har planteforædling i Danmark, Sverige, Holland, Frankrig, Storbritannien, New Zealand og USA samt forsøgsgårde i en række andre lande.

DLF afsætter frø til over 100 lande og omsatte i regnskabsåret 2017/18 for 4,325 mia. kr. med et resultat efter skat på 185 mio. kr.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle