Opråb før finanslov: Midler til jordfordeling giver gevinst for landmænd og klima

Forslaget fra L&F og DN om at udtage lavbundsjorde har fået stor ros fra hele det politiske spektrum. Nu skal de rosende ord følges op med konkrete handlinger i en grøn finanslov, hvis regeringen vil gøre alvor af sine klimaambitioner: Lad os sætte gang i den multifunktionelle jordfordeling.

Forleden holdt Greenpeace, Veganerpartiet, Verdens Skove og en række andre aktivister en demonstration foran Axelborg. Den underliggende præmis var vist nok, at L&F ikke gør nok for klimaet. Men kritikken var alligevel temmelig afdæmpet. Og jeg tror ikke kun, det var fordi, L&F bød på kaffe og lune boller, men fordi vi også har budt på helt konkrete løsningsforslag for at nå visionen om at blive klimaneutrale i 2050.

I februar lancerede vi sammen med Danmarks Naturfredningsforening udspillet ”Fælles løsninger – for landbrug og natur.” Forbedret ammoniakregulering og en statslig fond til multifunktionel jordfordeling var de afgørende byggesten i udspillet. Udspillet fik massiv ros af politikere fra et bredt politisk spektrum, og det blev nævnt utallige gange i valgkampen. Det er vi glade for.

Indspil til grøn finanslov

Men nu rækker ros og flotte ord ikke længere. Lige om hjørnet kommer den nye regering med udspil til sin første finanslov. Den er bebudet klimavenlig som aldrig før. Politikerne skal finde de midler, vi har brug for, når vores vision skal gøres til virkelighed.

Derfor har vi i L&F lavet et grønt indspil til den kommende finanslov, hvor vi underbygger vores klimavision med konkrete initiativer.

Vi har tre forslag.

Først og fremmest og helt centralt står forslaget om multifunktionel jordfordeling. Vi opfordrer til at afsætte én milliard kroner til at få gang i den statslige fond, der kan få jordfordelingerne til at rulle. Fra 2021 og frem foreslår vi hvert år 550 millioner kroner til området. Vi håber, de penge får følgeskab af midler fra private fonde, forsyningsselskaber og kommuner.

Multifunktionelle jordfordelingsprojekter kan være med til at finde løsninger, der på samme tid bidrager til at nå mål for vandmiljø, natur, klima og en forbedring af landbrugets økonomi. Landmanden vil kunne samle den gode landbrugsjord, så traktorer ikke skal rulle mange kilometer mellem hver mark. Den første milliard kroner vil være startskuddet til at sikre udtagning eller ekstensivering af jord, der på sigt kan ramme et så ambitiøst mål som 100.000 hektar landbrugsjord.

For det andet er midler til forskning fuldstændigt afgørende for at sikre en grøn udvikling fremadrettet. Vi foreslår blandt andet midler til proteinforsyning, økologisk innovation og storskalaanlæg til klimavenlige drivmidler.

Og endelig indeholder vores finanslovsindspil forslag, der sikrer fødevarer for fremtiden. Vi vil sikre eksportfremme og generationsskifte, så danske fødevarer fortsat er noget af det bedste i verden. Generationsskifte er nødvendig, da op mod 14.000 bedrifter de næste ti år har behov for ejerskifte.

Lad os komme i gang

Gennem vores samarbejde med DN om jordfordeling, og det faktum at vi er to af landets største organisationer inden for natur og landbrug, sender vi et stærkt signal til politikerne. Vi har brug for politisk opbakning og en finansiering til at sætte skub i den grønne omstilling.

Vi har hørt det før. Politikerne roser klimavenlige initiativer og støtter op om grønnere tiltag i den danske fødevareproduktion, men så stopper det også her. Vi har brug for midler at arbejde med, ellers kommer vi ingen vegne. Det må ikke ske.

Danske fødevarer er allerede blandt de mest klimaeffektive i verden, og danske landmænd er blandt de dygtigste. Det forpligter os. Og det forpligter politikerne.

Vi har i Danmark alle forudsætninger for at tage førertrøjen på og vise verden, at klimaneutral fødevareproduktion er mulig og samtidig er en økonomisk bæredygtig vej at gå for landmændene. Med vores grønne finanslovsindspil søger vi midlerne til at nå i mål med vores vision om en klimaneutral fødevareproduktion i 2050 og bane vejen for en fremtidssikring af den stærke danske fødevareklynge. Lad os komme i gang. Så viser vi ikke bare de ivrige klimademonstranter foran Axelborg, men de mange forbrugere og lande der kigger mod Danmark for de progressive løsninger, at vi mener det alvorligt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle