Ordentlighed er nøgleordet for den gode BNBO-aftale

Lige nu ligger der færdige aftaler om ikke at bruge pesticider i BNBO klar til underskrift hos en række landmænd på Ærø.

Af Jens Juhl Eriksen, redaktør L&F

På øen har man i alt fem vandværker, der skal have beskyttelsen på plads, og i alt har der skullet etableres aftaler for 67 hektar.

En af dem er planteproducent Jesper Helstrup, der skal signere en aftale om godt syv hektar på Ærø.

Han er pænt tilfreds med erstatningen.

- Det er ikke en luksushandel for mig. Slet ikke. Men tilbuddet var helt fornuftigt, og på ingen måde et skambud. Det er vigtigt for mig, at der har været en god dialog. Vi har talt pænt til hinanden i forløbet, siger Jesper Helstrup.

Han understreger, at for ham er ordentligheden i samarbejdet afgørende.

- Jeg er blevet mødt med en god tilgang fra vandværket. Der har ikke været nogle, der siger, at det her skal være gratis, og at vi skulle forære jorden væk. Jeg er sagt ja, fordi jeg har fået et fornuftigt bud og er blevet mødt af ordentlighed, opsummerer Jesper Helstrup.

Bunden opgave

Leif Juul Sørensen er formand for Ærøskøbing Vandværk. Han er glad for, at man har løftet opgaven gennem frivillighed, og at det er lykkedes at skabe forståelse for, at det ikke er vandværkets initiativ, men en bunden opgave fra staten. Nøgleordet for at få det til at lykkes er: Ordentlighed.

- Man er nogle steder begyndt et forkert sted med prisen. Vi begyndte, hvor Overtaksationskommissionen havde lagt niveauet. Andet ville være uartigt, synes jeg. Vi har haft en svær dialog med en enkelt lodsejer, og jeg har fuld sympati for hans problemstilling. Generelt har det været en super god proces og dialog.

Vandværkerne på Ærø tilbød tre modeller. En femårig aftale med en årlig leje på 8.000 skattepligtige kroner pr hektar. En engangserstatning på 95.000 kr. pr. hektar, hvor landmanden beholder sin jord, og må bruge den til for eksempel brak eller drive den økologisk, dog uden at måtte bruge husdyrgødning. Endelig en model, hvor jorden købes for 120.000 kr. pr hektar, som er cirka markedsprisen på Ærø.

Ekspropriationslignende vilkår

Vandværket har sørget for, at erstatningen bliver på ekspropriationslignende vilkår, men den enkelte landmand skal selv have bekræftelse fra SKAT på dette.

- Stort set alle har valgt modellen at beholde jorden og modtage en engangserstatning. Jeg havde håbet, at nogle havde valgt den femårige aftale. Det kunne give noget fleksibilitet i forhold til den fremtidige udvikling, og tillige havde vi i vandværkerne lidt tid til at opspare noget mere til BNBO. Løsningen med 95.000 kr. er brutalt for likviditeten, men det må vi løse af anden vej. Vigtigst er, at vi har haft en ordentlig proces, og er nået i mål på en god måde, siger Leif Juul Sørensen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle