Ordfører advarer: Uden lavbunds-udtag kan alternativet blive nye gødningsnormer og færre husdyr

Enhedslistens fødevareordfører Søren Egge Rasmussen efterlyste hurtigere og mere udtagning af lavbundsjorde i Folketingets spørgetid onsdag. Fødevareminister Jacob Jensen (V) havde ikke noget nyt at oplyse.

- Det er en grotesk sag, lød det fra Søren Egge Rasmussen, fødevareordfører for Enhedslisten, da han onsdag i Folketingets spørgetid pressede fødevareminister Jacob Jensen (V) for et svar på, hvordan han vil sikre 'hurtigere og mere udtagning af lavbundsjorde'.

Søren Egge Rasmussen advarede om, at hvis det ikke lykkes at nå i mål med de klimaløsninger, som er målsat i landbrugsaftalen, og som er de billigste rent samfundsøkonomisk - såsom udtagning af lavbundsjorde - kan det blive nødvendigt at tage andre greb i brug.

- I så fald ligger der en landbrugsaftale, der skal genbesøges. Så kan man ændre på gødningsnormerne eller nedbringe antallet af husdyr. Jeg vil da gætte på, det er lidt mindre populært ude i landbruget, sagde Søren Egge Rasmussen.

Svar for otte måneder siden

Søren Egge Rasmussen mindede samtidig om, at det er otte måneder siden, den tidligere regerings fødevareminister Rasmus Prehn overfor 45 bekymrede borgmestre forklarede, at ministeriet arbejdede intenst på at finde en løsning, når det gælder kompensation til paragraf-3 arealer i lavbundsprojekter.

- Det er skrevet for otte måneder siden. Når man nu over flere regeringsperioder kan se, det går for langsomt, undrer det mig da, at ministeren ikke kan svare mere klart i dag på, hvad det er, vi kan gøre. Men her, otte måneder efter at man skrev, der blev arbejdet 'intensivt', er der altså endnu ikke en løsning. Hvordan synes ministeren selv, det går?

Ikke klart svar

Fødevareminister Jacob Jensen bragte i sit svar ikke meget nyt for dagen, men understregede sit engagement.

Tværtimod lød han næsten mindre optimistisk end i det svar, han i sidste uge sendte til LandbrugsAvisen, hvoraf det fremgik, at han var meget optimistisk i forhold til en hurtig løsning på spørgsmålet om kompensation til paragraf-3 arealer.

- Vi må erkende, at det går for langsomt, men det ER svært, der er mange aktører inde over og det kan ikke løses med et snuptag, sagde Jacob Jensen.

Han tilføjede dog, at specielt i forhold til problematikken om kompensation til paragraf-3 arealer: "arbejdes der hårdt på en løsning på tværs af ministerierne og Københavns Universitet".

- Det ligger på min tallerken at få løst det her, og især med hensyn til paragraf-3 problematikken håber jeg meget snart at kunne indkalde til at møde i forligskredsen, lød det afsluttende fra fødevareminister Jacob Jensen.

 

Faktaboks

Søren Egge Rasmussen (EL), § 20-spørgsmål til fødevareminister Jacob Jensen:

- Det ser ud til, at der er en væsentlig manko for at nå CO2-reduktionsmålet i 2025, og at det bliver vigtigt at gennemføre mere klimahandling, som virker hurtigt, derfor er det interessant, at der i regeringsgrundlaget står, at regeringen vil have stort fokus på implementeringen af landbrugsaftalen, herunder udtag af lavbund, som går for langsomt, så kan ministeren uddybe, hvordan ministeren og regeringen vil sikre, at der sker hurtigere og mere udtagning af lavbundsjorde?(Spm. nr. S 123). 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle