- Danmark skal være foregangsland for produktion af sund og sikker mad, kendt for sin originalitet og høje kvalitet, produceret i pagt med og i respekt for omgivelserne. Danmarks landbrug skal være et vidensbaseret erhverv i verdensklasse.
- Dansk landbrug og fødevareindustri er en stærk kompetenceklynge i det danske samfund og har stor økonomisk og beskæftigelsesmæssig betydning. Det er et godt udgangspunkt for den fremtidige udvikling af sunde fødevarer.
- Denne udvikling skal sikres gennem forskning, udvikling og innovation. Og ved at øge samvirket og partnerskaberne i kæderne fra jord til bord, det vil sige mellem forbrugere, detailhandel, fødevareindustri og landbrug - og øvrige interesser.
- Andelsbevægelsen har været afgørende for dansk landbrugs succes. Der skal arbejdes videre med udvikling af andelsbevægelsens tanker, så der silkres et bredere medejerskab til fødevareproduktionen.
- Der skal ske en styrket indsats inden for uddannelse i og formidling af viden om sund mad, baseret på viden sikret gennem øget forskning. Begge dele rettes både mod de kommende forbrugere i skole og daginstitutioner, i den offentlige bespisning og til den almindelige forbruger.
- Det sundere valg skal være lettere at træffe. Der skal tilstræbes bedre og lettere gennemskuelighed for forbrugerne. Der skal eksempelvis udvikles flere kvalitetsfødevarer og anden convenience food.
- Der skal gives øget rum til originalitet og differentiering af produkter i hele fødevarekæden, så kvalitet, smag og variation sættes i højsædet.
- Dansk landbrug skal være kendt for at respektere dyrenes velfærd på lige fod med produktivitet og effektivitet og være i front med udvikling af dyrevenlig produktion, for eksempel nye staldsystemer.
- Dansk fødevareproduktion skal på alle måder have et højt niveau. Det skal sikres gennem certificering af produktionen, der er synlig for forbrugeren.
- Dansk landbrug er Danmarks naturforvalter. Danske landmænd skal i partnerskab med det omgivende samfund sikre pleje af den danske natur.
- Landbruget skal producere med en stadig mindre belastning af naturen ved udtagning af følsomme arealer og flytning af produktionen til mere robuste arealer, som samlet medfører en mindre miljøbelastning.