Over 1000 danskere betaler for landmands-pars bæredygtige gård

Foreningen Andelsgaarde har købt deres første gård, hvor de modsat de andre fonde, der opkøber gårde, lader deres medlemmer betale et fast beløb hver måned for at finansiere købene.

På få år har flere fonde som Samsøkologisk og Danmarks Økologiske Jordbrugsfond opkøbt jord og gårde for at bortforpagte det til landmænd uden kapital til selv at komme igang. 

Nu har også foreningen Andelsgaarde købt deres første gård, Lerbjerggård, der er bortforpagtet til det unge landmandspar Christopher Lundgren og Nanna Thomsen, skriver dr.dk.

Finansieringen sker blandt andet ved, modsat hos de andre fonde, at de 1.200 medlemmer af foreningen månedligt betaler 150 kr. for at drive investeringerne.

"Det, vi har gjort, det har været at prøve at gentænke andelstanken. Vi har set ud i landskabet og konstateret, at gælden er så stor, at det er meget svært at producere et reelt overskud, hvis det skal være bæredygtigt", siger medstifter og formand for foreningen Andelsgaarde, Rasmus Willig til dr.dk.

"Derfor har vi fundet en model, hvor vi holder omkostningerne nede, og hvor vi går sammen om ansvaret", siger han.

Vil revolutionere landbruget

Gården ligger i Melby i Nordsjælland, og jorden er tidligere blevet dyrket konventionelt med kartofler.

Parret, der begge er uddannet fra Kalø Økologisk Landbrugskole, har nu ambitioner om at vise, at man kan drive landbrug på en anden måde. Deres nøgleord er bæredygtighed, biodiversitet og binding af CO2.

I otte bede på marken planter de olieræddike, honningurt, boghvede, hvidløg, gul sennep og meget andet.
Den store variation af planter være med til at genoprette et rigt liv i og omkring jorden.

"Vi overtager en kartoffelmark, som er 0,8 hektar stor, hvor vi vil lave en grøntsagsproduktion, der baserer sig på “Market Garden”-stilen med permanente og pløjefri bede. Derudover planter vi frugt- og nøddetræer på 0,6 hektar i det, vi kalder, skovlandbrug. Den resterende jord bruges til fremtidig bærproduktion og naturpleje", siger Christopher Lundgren til landbrugsavisen.dk.

Faktaboks

Jordbrugsfonde:

  • Samsøkologisk. Stiftet i 2014. Aktiekapital knap 5 mio. kr.
Har to forpagtere med grøntsager og øko-ænder.
  • Danmarks Økologiske Jordbrugsfond. Stiftet i 2017. Aktiekapital på 26 mio. kr. Fire ejendomme, men udvider kraftigt.
  • Andelsgaarde. 1.200 medlemmer betale 150 kr. månedligt for at støtte foreningens første køb af gård.
  • Liv Salling. Stiftet 2016. Har fået donation på 4,9 mio. kr.

Alle tal er fra januar.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle