Over 200 unge optaget jordbrugsteknologen - men stadig ledige pladser flere steder

Over 200 unge er blevet optaget på uddannelsen til jordbrugsteknolog, der udbydes i Odense, Slagelse og Aarhus. Men der er stadig ledige pladser på en del landbrugsuddannelser.

22-årige Mikkel Landmark er sammen med over 200 andre unge blevet optaget på uddannelsen til jordbrugsteknolog.

”Jeg glæder mig utrolig meget. Denne uddannelse vil gøre mig meget klogere på ledelse, økonomi, regnskab og skat, og det får jeg brug for, hvis jeg vil være en succesfuld landmand”, siger Mikkel Landmark, der er uddannet landmand og produktionsleder og lige nu arbejder hos DLG i Hovedgård.

Mikkel Landmark skal studere på Erhvervsakademi Aarhus, Danmarks største uddannelsessted for jordbrugsteknologer, men han er én ud af i alt 221 unge i hele landet, der har valgt uddannelsen som jordbrugsteknolog.

Mere end 70 procent af ansøgerne har valgt at læse i Aarhus, hvor alle 156 pladser er fyldt. Men både i Slagelse og Odense, hvor man også kan læse til jordbrugsteknolog er der stadig plads.

Og det kan gå hen og blive et problem, pointerer Landbrug og Fødevarer. Optaget på de videregående uddannelser er vigtigt for fødevareerhvervets udviklingsmuligheder i fremtiden, for manglen på kvalificeret arbejdskraft er stigende. Faktisk angiver hver fjerde fødevarevirksomhed i dag at manglen på arbejdskraft er en produktionsbegrænsning. 

"I landbrugsrådgivningen medfører generationsskifte en stigende efterspørgsel efter medarbejdere med videregående uddannelser. Med det nuværende optagelsesniveau vil vi komme til at mangle kvalificerede kandidater med indsigt i jordbrugsforhold", siger Morten A Linnet, forskningspolitisk chef i L&F.

Også hos jordbrugsteknologernes faglige organisation, JID, der organiserer 1.300 teknologer i Danmark, følger man med i optagetallene. Mange teknologer er nemlig på vej på pension i disse år og efterlader et behov for nye. Det siger JID-formand Uffe Pilegaard Larsen.

”Der er rigtig gode beskæftigelsesmuligheder for jordbrugsteknologer i landbrugssektoren og den offentlige sektor med blandt andet miljøarbejde,” tilføjer han.

Flere ansøgere til færre studiepladser

På Erhvervsakademi Århus oplever man en stigende søgning til jordbrugsteknologuddannelsen samtidig med, at antallet af studiepladser et blevet reduceret.

I år er der 156 studiepladser til 209 ansøgere.  

I Aarhus har man haft uafbrudt fremgang i antal ansøgere de sidste fem år, men samtidig med, at flere og flere banker på døren til uddannelsen, er antallet af studiepladser reduceret som følge af ministeriets dimensionering.

Ifølge jordbrugsteknologernes faglige organisation, JID, har arbejdsløsheden for denne faggruppe ligget stabilt lavt gennem flere år. Den aktuelle ledighedsprocent er 3,7.

Årets optagelsestal er også blandet læsning når det gælder de specifikke jordbrugs- og fødevareuddannelser. Med fuldt optag på jordbrugsteknologen i Aarhus, en stigning i optaget på bacheloruddannelserne i Fødevarer og ernæring og Naturressourcer på Københavns Universitet og et konstant optag på bacheloruddannelsen i Husdyrvidenskab, er der flere positive tendenser. 

Mere bekymrende er en tilbagegang for Jordbrugsøkonomiuddannelsen for andet år i træk til nu kun 34 nye studerende, pointerer L&F. Også Agrobiologiuddannelsen på Aarhus Universitet oplever tilbagegang i optaget.

En ny mellemlang diplomingeniøruddannelse i Kemi og fødevareteknologi på Aarhus Universitet lægger fra land med et optag på 25 studerende. Uddannelsen har været efterspurgt at fødevareerhvervet i Vestdanmark, som har svært ved at rekruttere kvalificerede medarbejdere med en videregående fødevareuddannelse

Faktaboks

Ledige pladser

  • Der er ledige pladser på en del af de videregående uddannelser, der er relevante for landbrugsfaget. Blandt andet på uddannelsen i Husdyrvidenskab og jordbrugsøkonomi i København, Jordbrugsteknologen i Odense og Slagelse og flere af de steder i landet, hvor man kan læse til produktionsteknolog, procesteknolog eller en uddannelse i fødevaresikkerhed.
  • Se listen over ledige pladser her.

Så mange optages der på jordbrugsteknologuddannelsen på landsplan:

Erhvervsakademi Aarhus: 209 ansøgere og 156 optagne

UCL, Odense: 75 ansøgere og 31 optagne

Zealand, Erhvervsakademi Sjælland, Slagelse: 57 ansøgere og 34 optagne

Samlet set optages der 221.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle