Over 60 såret efter konflikt: Franske landmænd slås om adgang til nye vandreservoirer

Forrige weekend oplevede Frankrig et voldeligt sammenstød mellem politiet og modstandere af opførslen af et vandreservoir til landbrugsvanding, der beskyldes for kun at komme de meget store landbrug til gode.

Klimakrisen har gjort vand til en mangelvare flere steder i Europa, og det kan føre til voldsomme konflikter. Det fik de sidste weekend en forsmag på i Frankrig. Her er en strid mellem de store korn- og majsdyrkende franske landmænd, som har regeringens støtte, de mindre landmænd og miljøbevægelsen brudt ud i lys lue. 

De meget hede somre i Frankrig, der har budt på flere måneder med tørke og temperaturer over 40 grader, har gjort, at grupperne strides om retten til at bruge en række nye store vandreservoirer, der er under opførsel i Frankrig. Det skriver Politiken

I sidste weekend stødte over 5.000 miljøaktivister, landmænd og politibetjente sammen ved et vandreservoir, der er under opførsel, i landsbyen Sainte-Soline i det centrale Frankrig. Det skriver blandt andet den franske avis Le Monde.

60 gendarmere, det franske militærpoliti, blev såret, da aktivister fra den voldelige gruppe Black Bloc trængte ind i udgravningen til vandreservoiret. Dertil kommer, at nogle franske medier skriver om "omkring 30" sårede blandt demonstranterne, der blandt andet er ramt af projektiler fra tåregasbeholdere.

Ifølge Politiken har landmanden Serge Leblanc udtalt:

- Vi er ikke for voldelige metoder. Men landboorganisationer, lokale politikere, miljøorganisationer og borgergrupper har i flere år advaret mod disse anlæg, som kommer nogle få landmænd med gigantiske arealer til gode, mens adgang til vand bliver stadig sværere for det store flertal i takt med klimakrisen. Vi bliver ikke hørt, og derfor koger det over, siger han.

De mindre landbrug og miljøorganisationer frygter en decideret privatisering af grundvandet.

Der nævnes et eksempel fra et amt, hvor kun fem procent af landmændene i området får gavn af det nye vandanlæg, mens især kvægavlerne i stigende grad kommer til at mangle vand. 

Det er ikke første gang, grupperingerne er stødt sammen. Også i marts var der konflikter ved det første anlægs opførsel i landsbyen La Rochénard.

Ifølge Le Monde var der sidste weekend mere end 4.000 demonstranter (7.000 ifølge arrangørerne) og 1.700 soldater, der ankom med køretøjer og luftstøtte fra seks helikopterne. 

Du kan se klip fra episoden herunder.

 

 

Mac Lasggy, der har delt videoerne herover, kalder sig selv landbrugsingeniør, og er i Frankrig kendt som blandt andet tv-vært. Han stiller her i opslaget på Twitter spørgsmålstegn ved, om demonstranterne ikke skader deres egen sag ved at løbe på nyplantede marker og derved skade høsten yderligere.

Philippe Poutou er en fransk politiker, der tilhører den yderste venstrefløj. Han skriver her, at "vi var til mobilisering mod bassinerne i Sante-Soline". Han forsvarer "ulydighed og radikalisme i kampen for at blive hørt" og at man skal "forsvare sig selv over for politiets store tilstedeværelse".  
Under opstanden skar demonstranterne en del af en rørledning nær vandreservoiret over. Ifølge politiet var røret ikke forbundet til det nye vandbassin, men til et nærlæggende landbrug. 

Her har gendarmer-korpset selv delt en video fra episoden.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle