Over 700 traktorer med i demonstration lørdag

Hovedstaden bliver samlingspunkt for øst-dansk utilfredshed med regeringens ageren i blandt andet mink-aflivninger. I Aarhus samles folk fra vestdanmark. Flere markante politikere vil tale ved demonstrationerne.

Nu er der over 700 tilmeldte traktorer til de demonstrationer, der finder sted lørdag i København og i Aarhus.  86 traktorer vil i de tidlige morgentimer krydse Storebæltsbroen. Landbrugets utilfredshed med regeringens ageren i blandt andet minksagen bliver markeret i både København og Aarhus og opbakningen har været stor. Politiet i København har været ude og advare bilister om, at det kan være svært at køre i centrum ved middagstid.

Borgerlige politikere har sagt ja til at tale på Langelinie, blandt andet Rasmus Jarlov (K), Pia Kjærsgaard (DF), Pernille Vermund (NB), Sophie Løhde (V),  I Aarhus taler blandt andre Inger Støjberg (V), Alex Vanopslagh (LA) og Lise Bech (DF).

Skal foregå værdigt

Torben Povlsen, fmd. Centrovice, vil tale i København, og han lægger vægt på, at man får markeret, at det er meget vigtigt at værne om Grundloven ved demonstrationen. Samtidig skal det hele foregå professionelt og værdigt, lige som det skete, da man sidst demonstrerede med traktorer i København i 2011. Værdigt, selv om der er meget på spil:

"Det er produktions-Danmark, der vil demonstrere, for vi er under maksimalt pres. Det er vigtigt, at vi får manifesteret, at udførelsen af magten efterlader et kæmpe tomrum uden respekt for mennesker", siger Torben Povlsen.

Formand for Familielandbruget Lone Andersen forstår udmærket, at man kan have lyst til at demonstrere, men hun er ikke sikker på, at traktordemonstrationer fører noget godt med sig.

"Er der en plakat med en grim attitude, så kan Pressen kaste sig over den. Sympatien for landbruget er stor nu, og det er vigtig, at politikere og befolkningen er med os", siger hun.

Lørdagens program

Arrangørerne regner med en solid mediedækning i morgen. Og der vil blive meget at holde øje med, for der vil være andre køretøj end ellers på de brede gader. Klokken cirka 10 vil traktorerne blive ledt ind i København via tre indfaldsveje og samles på Kalvebod Brygge, hvorefter de fortsætter forbi blandt andet Christiansborg Slotsplads og Kongens Nytorv. Traktorerne ender på Langelinie på Østerbro.
Samtidig vil en gruppe fiskekuttere lægge til kaj på Langelinie, hvor der er en samlet demonstration fra klokken 12 til 14. 

"Vi vil prioritere at lede traktorerne gennem byen med så få ophold som muligt, men under alle omstændigheder kommer demonstrationen til at påvirke trafikken væsentligt", siger politiinspektør Tommy Larsen i en pressemeddelelse.

Samles i Aarhus

I Aarhus samles traktorerne fire forskellige steder uden for Aarhus. De mødes i henholdsvis Odder, Hørning, Hammel og Aarhus Nord og kører fra mødestederne klokken 10 ind mod Aarhus midtby.

Selve demonstrationen i Aarhus begynder lørdag klokken 11.30 fra Molslinjens gamle færgeterminal og klokken 11.40 fra Sydhavnsgade. Herfra marcherer demonstranterne til Musikhusparken. 

De mange traktorer ventes at køre ud af Aarhus igen klokken 14.30.

Minkprotest

Landmand Knud Jeppesen fra Jelling er talsmand for bevægelsen Oprør fra Landet, der arrangerer demonstrationerne.

Han har tidligere på ugen fortalt til LandbrugsAvisen, at protesterne skyldes utilfredshed med den omfattende aflivning af mink, som blev iværksat, efter at en muteret variant af coronavirus var fundet i danske mink.

Regeringens påbud om, at alle mink skulle aflives, viste sig senere at være uden hjemmel i lovgivningen.

"Det er egentlig en demonstration for folkestyret og for Grundloven. Minksagen har kun været den udløsende faktor, det at man udsletter et erhverv med et pennestrøg, uden lovhjemmel", sagde Knud Jeppesen. Han opfordrer også til, at man undlader grove ytringer, som der var et par eksempler på tidligere på ugen, da der var demonstrationer i Agerskov.

Vagter til stede

"Vi har vagter gående, så vi undgår, at nogle kommer med plakater, der som det skete forleden viste statsministeren tegnet i naziuniform. Det vil ikke blive tolereret. Vi vil vise folkestyret er for folket, og det skal hylde Grundloven og ytringsfriheden, men på en værdig måde", siger pressetalsmanden Jeppe Søe, der på godt en uge har været med til at få arrangementerne i de to byer stablet på benene.

 

obs. Tidligere fremgik et forkert tidspunkt. Det korrekte er kl. 12-14. 

Faktaboks

Talere i København: Rasmus Jarlov (K)Pia Kjærsgaard (DF)

Erling Bonnesen (V)Pernille Vermund (NB)Sophie Løhde (V)Lars-Christian Brask (LA)Torben Povlsen, Fmd., CentroviceFrank Andersen, (nu forhenværende) minkavlerPeter Kiær, næstfmd, Bæredygtigt LandbrugClaes Theilgaard, Fridays For FreedomThomas Christiansen og Mathias Stark, fiskere

Talere i AarhusInger Støjberg (V)Alex Vanopslagh (LA)Morten Thiessen (K)Lars Boje Mathiesen (NB)Lise Bech (DF)Torben Grønhøj Jensen, talsmand vognmændeneKnud Jeppesen, DebattørAnn Louise Worsøe Jørgensen, landmandVerner Møller, fiskerJan Ulrich, (nu forhenværende) minkavler

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle