Overlæge: Minister overser gevinster i MRSA-sanering

Med en pris på 3,5 milliarder kroner er det for dyrt føre norsk plan ud i livet i Danmark, siger minister. Men det er kun omkostningerne.

Før fødevareminister Dan Jørgensen (S) og Fødevarestyrelsen afgør, om de skal føre en omfattende norsk plan ud i livet herhjemme, så burde de kigge på gevinsterne.

Det siger professor og overlæge ved Odense Universitetshospital Hans Jørn Kolmos til fagbladet Ingeniøren.

»De kan altså godt finde ud af at se udgifterne, men ikke på, hvad der samtidig kan spares. Det kan kun være, fordi de på den måde får regnskabet til at gå op med det, som de i forvejen er besluttet på: Der skal ikke sættes ind mod MRSA i de danske stalde,« siger Hans Jørn Kolmos til ing.dk.

I Danmark går MRSA-planen ud på at screene for MRSA ved stikprøver og sikre god hygiejne og derved mindske smitten.

Den norske saneringsplan er mere omfattende. I nabolandet mod nord vil myndighederne undersøge bredt for MRSA ved svinebesætningerne og derefter slå MRSA-besætninger ned.

»Vi har lavet analysen for at få det bedste beslutningsgrundlag for, hvordan det bedst kan betale sig at håndtere MRSA-smitten. På baggrund af den, har vi valgt at fortsætte den hurtige og omfattende indsats, som vi for nylig igangsatte, fordi det også i en ti-års fremskrivning giver bedst samfundsøkonomisk mening,« siger sektionschef hos norske Mattilsynet Siri Margrethe Løtvedt til Ingeniøren.

Ifølge eksperter ved de danske myndigheder og Landbrug & Fødevarer er der dog ikke garanti mod, at smitten ikke genopstår efterfølgende. Derfor er det usikkert, om planen vil give den ønskede effekt. Samtidig har Danmark en langt mere omfattende svineproduktion, hvilket vil ende med en omkostning på 3,5 milliarder kroner ifølge Fødevarestyrelsens beregninger.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle