Overlæge: Mutationsfrygt i mink er stadig kun teoretisk

Det er stadig en teoretisk frygt, at mutationer i mink kan komme i vejen for en vaccine. Fødevareministeren har ellers brugt frygten som argument for at slå minkbesætninger ned.

En vigtig årsag til, at regeringen har valgt at aflive både smitte og ikke smittede mink er risikoen for, at virus kan mutere og dermed bremse effekten af en eventuel vaccine.

Det har fødevareminister Mogens Jensen (S) forklaret.

Selvom der er en teoretisk frygt for en mutation, bør det dog ikke være hovedårsag til at aflive mink, lyder det fra overlæge Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut.

"Det er ikke mutationer, der skulle være årsagen til at slå de her store reservoirer af virus ned, men det er et aspekt", siger han.

frygt for mutationer er teoretisk

Hvor professor Jens Lundgren i sidste uge kraftigt nedtonede bekymringen for en mutation, holder Anders Fomsgaard dog fast i, at der er grund til bekymring.

"Der er mange bekymringer om, hvorfor det er ubehageligt, at der kommer en parallel epidemi i mink og i mennesker. Det skyldes, at de mutationer, der opstår i mink, kun opstår i mink. Det var måske det, Jens Lundgren ikke helt havde fanget, når han siger, at det ikke er så farligt, fordi der sker mange mutationer i mennesker", siger Anders Fomsgaard, SSI, og fortsætter:

"Når virussen tilpasser sig mink, kan der potentielt komme nye egenskaber ud af det. F.eks. at den kan sprede sig hurtigere. Det er dog fortsat en teoretisk bekymring, og ikke noget vi har undersøgt til bunds endnu".

Fra Jens Lundgren lød det desuden, at det er muligt at tilpasse en vaccine, hvis virussen skulle mutere.

"Det er ikke helt trivielt at justere en vaccine til en ny vaccine", lyder svaret fra Anders Fomsgaard.

tror på mennesker som smittekilde

Det er stadig et mysterium for forskerne, hvordan coronavirussen spreder sig blandt minkfarmene. 

Ifølge Anders Fomsgaard er det nemlig den samme type virus, der bliver fundet i farmene landet over.

"Det mest sandsynlige er, at den bliver bragt rundt med personer. Det er svært at forestille sig andre forklaringer, men man kan ikke udelukke, at der også er andre veje. Vi ved bare ikke hvilke", siger overlægen og fortsætter:

"Jeg har dog svært ved f.eks. at tro på, at inficeret hår kan flyve rundt på den måde, og foderet har vi undersøgt, det skulle det heller ikke være".

"Med den slags afstand mellem de smittede farme er det mest sandsynlige, at det er personer, der har adgang til farmene, men vi har ikke fundet de personer".

Emneord

coronavirus mink , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle