Overraskende prisfest på afgrøder

Onsdag steg afgrødepriserne både i Europa og USA, selvom der er store, globale lagre.

Priserne på korn, soja og majs vil blive holdt i ave af store lagre, vurderer den tyske storbank Commerzbank, som vi skrev i går, onsdag.

Den melding var opkøberne tilsyneladende ligeglade med, for onsdag gik de på storindkøb på afgrødemarkederne, både i USA og Europa. Matif-hveden for september steg 1,48 procent, mens der også var tilsvarende stigninger på raps og majs. Chicago-børsen så en stigning på to procent for julihveden, knap en procent for julimajs og cirka 2-3 procent stigninger for soja.

Jyske Markets fortæller, at prisstigningerne kom 'mod forventning'. De beretter i deres afgrødekommentar torsdag morgen, at prisstigningerne i USA kan skyldes bekymring for, om tørke i USA kan skade høsten, samt at den amerikanske dollar falder i værdi, hvilket gør det billigere at købe amerikanske varer. Dermed styrkes korneksporten ud af USA.

"Men at festen også skulle finde i Europa, er lidt sværere at se en direkte årsag til, ud over indirekte årsager, som stigende oliepriser og generelt positiv stemning på råvaremarkederne," skriver Jyske Markets.

Prisen på olie har historisk set stor betydning for prisen på andre råvarer som afgrøder. Onsdag steg olieprisen til 53 dollars pr. tønde. Det falder sammen med, at der tæres på de amerikanske olielagre, og at den amerikanske olieproduktion falder. Olieprisen faldt dog en smule igen torsdag morgen.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle