Overrasket landmand: Store penge gemt i skoven

Efter 19 år uden at fælde et eneste træ var det tid til den store opgave i skoven.

80.000 kr. kontant på bankkontoen. Alle udgifter til skovning, udtynding, udkørsel og oprydning på 2,4 hektar betalt. Og udgifterne til nyplantning og renholdelse af 1,2 hektar også betalt.

Det er det kontante udbytte af den opgave, Michael Jacobsen netop nu er ved at få udført i sin skov Ørsbjerg Skov ved fynske Aarup.

Den første del af opgaven med skovning, udtynding, udkørsel og oprydning er afsluttet. Efter opmåling af det skovede træ lander det kontante overskud til Michael Jakobsen på 80.000 kr.

"Jeg er lidt overrasket over det store beløb, men priserne på træ er jo steget på det seneste", siger Michael Jakobsen.

Skoven på i alt 6,6 hektar med både løvtræ, rødgran og nordmannsgran har Michael Jakobsen arvet efter sin far. Og det var hans farfar, der for 50-80 år siden egenhændigt plantede næsten alle træerne.

"Hvert år går jeg en tur i skoven sammen med en skovfoged fra Skovdyrkerne. Der gør vi status over stort og småt, og vi planlægger, hvad der skal ske", fortæller Michael Jakobsen.

Træer på vej til at gå ud

I de senere år har det ligget lidt i kortene, at der snart skulle mere til end de årlige småopgaver for at passe skoven. Flere træer var begyndt at gå ud, og flere værdifulde træer var begyndt at blive overvokset af mindre værdifulde træer.

Michael Jakobsen og hans skovfoged aftalte derfor en større opgave, der faldt i tre halvdele: Udtynding af 1,2 hektar løvtræ og rødgran, skovning af 1,2 hektar hugstmoden rødgran og genplantning af arealet til foråret.

Udtyndingen bestod i skovning af alle asketræer, der var tørre i toppen, mens de endnu var noget værd, plus en hel del hugstmodne rødgraner, der var på vej til at blive tørre i toppen.

"Rødgranerne kunne såmænd godt have stået 10 år længere. Men de ville ikke blive mere værd, og der ville være risiko for, at de bukkede under ved den næste storm. Nu har vi sikret værdien af træerne på et tidspunkt, hvor træets kvalitet er god, og hvor prisen på træ også er god, hvad den sjældent er i forbindelse med stormfald, hvor der falder mange kubikmeter på en gang", fortæller dyrkningskonsulent Christian Ladefoged, Skovdyrkerne.

Træet er nu solgt til både danske savværker og til eksport til østen.

Samtidig er der også skovet en del bøgetræer, der var ved at overgro nogle fine egetræer. Et egetræ må gerne få skygge på stammen, men det stopper med at gro, hvis ikke kronen får lys, forklarer skovfogeden.

Smuk skov

Selv om opgaven kun omfatter 2,4 hektar, er det en opgave, der har sat tydelige spor i skoven.

"Det er et stort indgreb. Det virkede voldsomt, første gang jeg så det, efter de var gået i gang med at fælde. Der havde ikke været fjernet et træ i skoven siden 1999, så det var en stor ændring af det billede, jeg havde været vant til at se".

"Men nu kan jeg se et nyt og flot billede. Før var det meste meget tæt skov. Nu er der kommet lysåbne områder, hvor solen kommer ned. Det er også smukt", siger Michael Jakobsen.

Hvad der skal plantes på de 1,2 hektar, hvor alle træerne er fjernet, har Michael Jakobsen ikke lagt sig fast på endnu.

"Arealet er for lille til at dyrke juletræer på. Der skal pænt store arealer til, før der er økonomi i juletræer i dag. Lige nu overvejer jeg derfor at plante lærk og sitka eller grandis. Men der er en del råvildt her, og grandis kræver derfor et hegn for at kunne overleve. Så det bliver nok Lærk og sitka", siger Michael Jakobsen.

Faktaboks

Ørsbjerg Skov

  • 5,4 hektar blandet løv og 
nåleskov med bøg, eg, ask 
og rødgran
  • 1,2 hektar nordmannsgran

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle