Overskuddet er ikke fulgt med imponerende vækst hos Gram Slot

Nyt pakkeri og ny kvæggård hæmmer overskuddet hos Gram Slot, der ellers har øget omsætningen markant igen-igen.

Det koster at sætte nye skibe i søen hos Gram Slot.

Det må adm. direktør og medejer Svend Brodersen konstatere efter endnu et år med stigende omsætning, men hvor overskuddet ikke helt er fulgt med.

For selvom omsætningen er steget med imponerende 20 pct. i forhold til året før til 122 mio. kr. i 2019, så lander resultatet på cirka 2,6 mio. kr., hvilket er noget under forventningerne, der lå på 6 mio. kr.

"Vi havde forventet lidt mere af overskuddet, men vi må være realistiske i forhold til vores nye aktiviteter. Det tager tid at få overskuddet med, når man sætter gang i nye aktiviteter i den hastighed og på det niveau, som vi gør", siger Svend Brodersen.

har startet ny gård op

Gram Slot, der driver 2.500 økologiske hektar, startede nemlig både et nyt pakkeri til kartofler, løg og kål op i 2019, ligesom man startede en ny kvæggård op med plads til 500 jerseykøer.

"Alle, der har prøvet at starte en tom gård op, ved, at der altid dukker mange spændende udfordringer op. Det kører godt nu, men der går lidt, før vi får de gode resultater, vi gerne vil have", siger direktør Svend Brodersen, der dog glæder sig over den stigende omsætning:

"Det viser, at der er et potentiale at gå efter, og at folk vil købe vores varer. Der er en stor efterspørgsel, og det er vi selvfølgelig meget glade for".

sygdom og våde kartofler

På over 200 hektar dyrker Gram Slot kartofler, og det var intet jubelår sidste år. Skimlen ramte tidligt, og et vådt efterår kostede dyrt, da der skulle høstes.

"Vejret gav ikke det store kartoffelår", konstaterer Svend Brodersen.

I regnskabet fremgår det, at markbruget fremover vil blive drevet i samarbejde med maskinstation, så "vi kan fokusere på de ogpaver, som kræver specialviden og specielle maskiner".

Corona giver usikkerhed

Gram Slot er ikke kun landbrug, men også hotel-, restaurant- og eventvirksomhed. 

Derfor forventer Svend Brodersen da også, at næste års regnskab kommer til at blive påvirket af den nuværende coronakrise, som giver stor usikkerhed.

"Vi har åbnet restaurant og hotel, men vi ved ikke med vores koncerter og markeder. F.eks. vores julemarked er en stor ting for os, hvor der kommer flere tusinde mennesker, og det er der usikkerhed om", siger Svend Brodersen og tilføjer:

"Vi kan ikke gøre så meget andet end at se, hvordan verden udvikler sig. Vi tager det stille og roligt og gør det, der er forsvarligt".

ingen hjælp at hente

Hele virksomheden drives under samme CVR-nummer, og derfor kan Gram Slot ikke få del i de hjælpepakker, Folketinget har vedtaget.

Det er der ikke så meget at gøre ved, lyder det fra direktøren.

"Vi har ikke rigtig overvejet at splitte op i flere CVR-numre, for det er vanskeligt at indrette sin virksomhed efter, hvad der er optimalt i forskellige situationer. Godser har altid haft mange aktiviteter samlet under ét, og det er ikke noget, vi laver om på", siger Svend Brodersen.

Han fortæller, at mange af Gram Slots medarbejdere har hjulpet til i landbruget, og derfor har man kunnet holde stort set alle ansatte i arbejde.

Faktaboks

Om Gram Slot

  • Er ejet af Sanne og Svend Brodersen samt den norske lavpriskæde Rema1000.
  • Har en ekslusiv aftale med Rema1000, der afsætter økologisk mælk,  kartofler og havregryn under varemærket Gram Slot.
  • Dyrker ca. 2.500 hektar økologisk markbrug.
  • På slottet er der i dag koncertsal, hotelværelser, gårdbutik, festlokaler, restaurant og dertilhørende køkken.
  • Har øget sin omsætning fra ca. 65 mio. kr.  i 2015 til over 122 mio. kr. i 2019.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle