Overvågningszone efter udbrud af fugleinfluenza ved Randers ophæves

Fødevarestyrelsen har ophævet overvågningszonen, der var omkring fjerkræbedriften ved Randers, der var blevet ramt af fugleinfluenza.

Overvågningszonen, der blev oprettet efter udbruddet af højpatogen fugleinfluenza i Tustrup i Randers Kommune, blev ophævet søndag den 20. december 2020.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en meddelelse. 

Mandag den 16. november blev der fundet den alvorlige fugleinfluenza af typen H5N8 i en besætning i Tustrup i Randers Kommune. Besætningen, som bestod af ca 29.000 høns, er blevet aflivet.

I forbindelse med fundet blev der, som praksis er, etableret en 3 og en 10 km zone rundt om den smittede farm, hvor andre fjerkræbesætninger blev underlagt særlige restriktioner. Blandt andet blev der indført forbud mod at flytte fjerkræ, dyrene skulle holdes under tag og i zonerne er der ekstra fokus på smitteopsporing. 

Søndag blev 10-zonen ophævet, og samtidig ophæves de særlige restriktioner, som har været gældende for andre besætninger med fugle i zonen.

Fjerkræejere skal dog stadig være opmærksom på ikke at få taget smitte med ind i deres besætninger, da der stadig findes dyr smittet med fugleinfluenza. Særligt Holland og Nordtyskland har mange udbrud, men også Polen og Storbritannien oplever udbrud.

Andre zoner 

Fødevarestyrelsen har derudover også d. 9. december oprettet restriktionszoner på 3 og 10 km rundt om  en hobbybesætningen ved Jelling, hvor der samme dag blev påvist højpatogen fugleinfluenza af typen H5N8.

Styrelsen forventer at 3-km zonen (også kaldet beskyttelseszonen) omkring besætningen ophæves den 4. januar, hvorefter 10 km-zonen (også kaldet overvågningszonen) forventes ophævet 12. januar 2021, hvis ikke der bliver gjort andre fund af sygdommen inden.

Også i det sydjyske har man oprettet en overvågningszone. Det gælder i det sydvestlige hjørne af Tønder Kommune, hvor man d. 19. november har oprettet en zone efter et udbrud i en tysk fjerkræbesætning ca. 6 km syd for den dansk-tyske grænse.

Denne zone forventes ophævet den 25. december.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle