På Lolland høster de hvede: "Det er 25 pct. bedre end sidste år"

Udbyttet af hvede hos Flemming S. Christensen på Lolland er ikke optimalt, men høsten er kørt fri for blandt andet sygdomme og lejesæd.

Med en forholdsvis tidlig moden sort, er Flemming S. Christensen sammen med sin datter godt i gang med at høste hvede ved sin gård på Lolland. 

Der er tale om sorten Zyatt på en førsteårs mark, og i skrivende stund mangler familielandbruget at høste cirka 20 ud af i alt 30 hektar hvede.

"Vi vil se, om vi kan nå at presse halm inden weekenden, hvor de lover regn. Det er ikke ret tit, vi høster hvede i juli måned. Det er vel femte gang på 30 år. Det er på grund af varmen, så hveden bliver hurtigere moden", fortæller Flemming S. Christensen på 57 år.

Høsten "har bare kørt"

Datteren på 25 år har fri fra studierne i Odense og er taget hjem til byen Stokkemarke for at køre med familiens mejetærsker John Deere T660. Indtil videre siger udbyttet for hvede 10 ton råvare pr. hektar og 15 som vandprocent. 

"Udbyttet har været højere, men det er store, flotte kerner og god vægt. Proteinindholdet ser også ud til at være i orden. Udbyttet er 25 procent bedre end sidste år", siger han.

Jordtypen er JB 6 og er ifølge Flemming S. Christensen "godt ligesom alt andet jord på Lolland". Høsten er også gået smertefrit, siger han.

"Det har bare kørt, hvilket er dejligt. Vi håber på en nem høst i år, men vi er delvis færdige".

Må sige farvel til slagtesvin

På den 200 hektar markplan dyrker han også byg, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver og strandsvingel.

Hveden bliver lagt til tørring og solgt videre til DLG. Resten af afgrøderne går til dem med den bedste pris.

Siden 1986 har den erfarne landmand arbejdet med planteavl. Flemming S. Christensen plejede også at have grise, men af økonomiske årsager er det slut.

"Jeg har lige tømt staldene for grise, fordi vi ikke kan få økonomien til at køre rundt med grise. Vi lavede 4.000 slagtesvin om året, men nu har vi solgt besætningen, og så skal nogle af staldene rives ned", siger han.

Med billederne deltager Flemming S. Christensen i konkurrencen i 'Skyd Høsten Bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten først:

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 13 afgrøder:

Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, alm. rajgræs, raps, vinterhvede, hvidkløver og vårbyg.

Mangler høst: Triticale, rug, havre, spinat til frø og hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord

Skyd Høsten 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle