På trods af øget fokus: Antallet af arbejdsulykker steg sidste år

Antallet af arbejdsulykker i landbruget stiger stadig. I 2018 var der 666 anmeldte arbejdsulykker i landbruget.

På trods af øget fokus og fælles indsatser mod arbejdsulykker i landbruget steg tallet i 2018.

Det viser de nyeste tal fra Arbejdstilsynet.

En aktindsigt, som Landbrugsavisen har fået, viser, at antallet af arbejdsulykker er steget fra 620 i 2017 til 666 i 2018. Til sammenligning var antallet af ulykker de seneste fem år, på sit laveste i 2015 med 536 arbejdsulykker.

Det sker på trods af, at både Landbrug & Fødevarer og Arbejdstilsynet har haft ekstra fokus på arbejdsulykkerne i landbruget. 

I 2016 var der 10 arbejdsrelaterede dødsulykker i dansk landbrug, hvilket svarede til, at hver tredje dødsulykke på en arbejdsplads var en ulykke i landbruget. Det fik i 2017 primærbestyrelsen i L&F til at vedtage en arbejdsmiljøpolitik, der skulle sikre, at de væsentlige arbejdsmiljøudfordringer, der findes i landbruger, blev løst.

I perioden 2017 - 2019 skulle der derfor laves initiativer, der skulle øge fokus på arbejdsmiljøet for at undgå ulykker og nedslidning, skriver L&F på deres hjemmeside. Samtidig har Arbejdstilsynet også haft en udvidet indsats for at forebygge ulykker i landbruget.

Grundige ulykkesundersøgelser 

Antallet af dødsulykker i landbruget er også faldet markant.

Mod de 10 arbejdsrelaterede dødsfald i 2016 var der 3 i 2018. Men antallet af arbejdsulykker har ikke fulgt samme tendens. I samme periode er antallet af tilsyn i landbrug, skovbrug og fiskeri faldet fra 2.061 tilsyn i 2015 til 823 tilsyn i 2018. Årsagen er blandt andet mangel på ressourcer.

Men tallene skal ikke kun læses som et udtryk for en halvering af tilsynene. Af Arbejdstilsynets årsrapport for 2018 fremgår det, at man til fordel for mange, mindre stikprøve-kontroller har man i 2018 styrket fokus på at undersøge flere alvorlige arbejdsulykker.

Målet var at nå at undersøge mindst 1.500 alvorlige arbejdsulykker på tværs af brancherne. Arbejdstilsynet nåede delvist i mål og undersøgte 1.382 alvorlige arbejdsulykker i 2018 og brugte 4.709 virksomhedstimer på det.

Ikke alle ulykker anmeldes 

Af aktindsigten fremgår det, at man desuden bør være opmærksom på, at langt fra alle arbejdsulykker, der burde have været anmeldt, bliver det.

Undersøgelser som Arbejdstilsynet har lavet viser, at kun lidt over halvdelen af de anmeldelsespligtige arbejdsulykker bliver anmeldt.

Underanmeldelsen varierer dog med virksomhendens type, tilskadekomnes alder og skadens alvorlighed.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle