På vej mod rekord: Fødevareklyngen kan eksportere for 200 milliarder kroner i år

De første eksporttal for 2023 tyder på, at fødevareklyngen kan være på vej mod et rekordår.

Fødevareklyngen kan sætte rekord i år. For i år forventes det, at salget af ost, kød, fisk, fødevareingredienser, øl, maskiner og mange andre ting til udlandet kommer til at runde mere end 200 milliarder kroner. Hvilket altså er en rekord.

Det forudser Landbrug & Fødevarers cheføkonom, områdedirektør Martin Kristian Brauer, overfor Børsen

Forudsigelsen bygget på nye eksporttal, der viser, at fødevareklyngens samlede eksport i første halvår blev på knap 103 mia. kr. – sammenlignet med små 93 mia. kr. i første halvdel af 2022. Der er altså grundlag for at nå en helt ny salgsrekord. 

- Eksporten nåede toppen i fjerde kvartal 2022, men niveauet er fastholdt i år, og selv om der globalt er sket prisfald på flere råvarer, og der vil komme et pres nedad fra en stigende kronekurs, så venter jeg, at vi når 200 milliarder kroner. I modsætning til f.eks. industrien, hvor jeg er sikker på, at mange vil melde om svære tider, er fødevareklyngen mindre konjunkturfølsom, siger altså Martin Brauer.

Jokerne i år er dog især Tyskland, der sammen med Argentina er de eneste lande, der får negativ økonomisk vækst i år – og det kan få stor betydning for dansk eksport. Derudover kan den pressede økonomi i Kina også trække salget til Asien ned – til gengæld er eksporten til USA ikke vaklet.

/kold

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle