Par har fundet ny passion efter minkene: Starter bageri i det gamle pelseri

Carsten Rahbek og Camilla Vinther Jakobsen havde tidligere mink og pelseri på deres gård ved Ringkøbing, men nu har parret fundet en ny passion. Der skal indrettes et gårdbageri, der bruger lokale råvarer, så de begge har prøvet at forfølge drømmen om at blive selvstændig.

Selv om det godt kan virke som om, der er lidt langt fra mink til kanelsnegle, er det ikke desto mindre netop den transformation som parret Carsten Rahbek (34) og Camilla Vinther Jakobsen (29) er ved at gennemføre på deres gård i Højmark ved Ringkøbing.

Før november 2020 var der 10.000 mink og et pelseri på bedriften, men sidstnævnte er nu blevet endevendt og er midt i en ombygning til et 50 kmv stort industribageri - og en gammel lade i forlængelse af pelseriet skal blive til gårdbutik.

"Jeg har altid drømt om at blive selvstændig. Så da vi var færdige med aflivningen, som vi er enige om var dybt uretfærdig og frygtelig, og der blev stille og træls i december, begyndte vi at snakke", siger Camilla Vinther Jakobsen, der er uddannet bager og indtil for et år siden arbejdede på et bageri i Holstebro. Det job sagde hun dog op, da drømmen om eget bageri pludselig rykkede noget tættere på.

Carsten Rahbek kunne godt lide lugten af bageri og var helt med på, at familien skulle skabe noget nyt sammen på gården.

"Vi ville gerne skabe en arbejdsplads på gården igen, så børnene kan komme hjem og være sammen med os og tage del i det, at vi driver en virksomhed", siger han.

Drømmer om jord til bord

I december 2021 var alle tilladelser i hus, og parret kunne begynde ombygningen, som de selv står for og har fået råd til ved at trække på opsparingen og deres kassekredit. Carsten Rahbek er uddannet landmand, men inden for kvæg, så da familien købte mink-ejendommen i 2013 var det først og fremmest for at realisere drømmen om at blive selvstændig. Men nu kan der måske være netop kvæg på vej til gården.

For drømmen er, at bageriet bliver springbrættet til at promovere og arbejde med lokale og gerne egne råvarer.

"Vi vil gerne slå os op på, at vi bruger lokale danske råvarer, så vi skal have lavet aftaler om køb af mel, mælk, æg, og fløde fra lokale producenter, hvor det kan lade sig gøre", siger Camilla Vinther Jakobsen.

"Og på sigt kan vi måske lave og bruge eget mel, og så er jeg da begyndt at drømme om, at vi kan få kalve og lave egne pålægsprodukter til gårdbutikken", siger Carsten Rahbek, der ved siden af byggeprojektet driver 240 hektar sammen med sin bror.

Det eneste, der står i vejen for drømmen om et kalveopdræt, er de resterende gamle minkhaller på grunden og den manglende erstatning.

"Det er en stor drøm, at vi kan bygge en kalveproduktion, når staten har pillet de sidste minkhaller ned. Det kunne være fedt at producere noget, hvor man handler direkte med forbrugeren", siger han.

Afsætning lokalt

Der er ikke skrevet under på aftaler om køb af råvarer eller fundet aftagere af bagerbrød og kager endnu. Men det kommer, for det både håbefulde og initiativrige par har ventet med at sætte deres underskrifter, indtil de vidste, hvornår bageriet kunne åbne.

"Lige nu arbejder vi på at kunne åbne til påske, og vi har fået mange positive tilkendegivelser fra folk, der synes det lyder som et spændende projekt", siger Camilla Vinther Jakobsen.

Planen er at sælge brød til eksempelvis det lokale forsamlingshus og restaurant og kager til virksomheder og private.

Ren terapi

Parrets mink nåede ikke selv at blive smittet med corona, men blev aflivet og destrueret, da gården kom inden for en zone. Perioden var hård ved familien, og netop derfor har det også været ren terapi at få lov at gå og rive ned og bygge om i de gamle pelsbygninger, fortæller Carsten Rahbek.

"Jeg havde det da virkelig ringe. Så det er ren terapi at have fundet en ny passion hjemme på gården igen. Og når jeg siger passion, så handler det ikke bare om at renovere stuehuset, men om at skabe en ny virksomhed og fremtid på sin gård igen", siger Carsten Rahbek.

Hans kone er enig. Projektet betyder meget for familiens lyst til at stå op hver dag og smile.

"Udadtil har minkavlerne det jo godt. Men der er ingen tvivl om, at han (Carsten, red.) smed noget af sig selv med i de containere hver gang, han aflivede sine dyr. Han har haft brug for at finde noget nyt at brænde for og noget, som har brug for ham. Minkene havde brug for at blive fodret hver dag - bageriet har brug for, at han bygger på det hver dag", siger hun kærligt om sin mand.

Nu gælder det landbokvindens drøm

Det glæder Carsten Rahbek, at han kan give glæden ved at være selvstændig videre til sin kone og dermed også sikre, at der fortsat er erhverv og liv på deres gård i Højmark ved Ringkøbing.

"Jeg kan tydeligt mærke, at jeg har en Camilla med væsentligt mere overskud, for nu handler det om hendes drøm, og den glæde ved at være selvstændig vil jeg gerne give videre", siger Carsten Rahbek og tilføjer:

"Jeg tror, der sidder mange landbokvinder, der har en drøm i maven, men ikke kan realisere den, fordi det hele handler om landbruget".

Derfor har Carsten Rahbek heller ikke noget imod at drosle lidt ned på arbejdet og i stedet lade sin kone "vise hvad hun kan", som han siger.

"Med 1.700 tæver og planteavl var det faktisk lige ved, at året var for kort for os, og vi havde for meget om ørerne", siger han.

"Vi skal helt sikkert have dyr igen, men indtil da er min rolle at passe min planteavl og hjælpe, hvor jeg kan, med bageriet. Og så har jeg ikke noget imod at hente børn og være mere for dem, nu Camilla får mere travlt med arbejdet".

Sammen har parret tre børn: Johan på 5 år, Anna på 3 år og Frida på 1 år.

"Når børnene ikke er helt små længere, kan vi sætte gang i mere nyt", siger Carsten Rahbek, der også er startet med at udleje en bolig og ikke er i tvivl om, at han nok skal få tiden til at gå.

Faktaboks

Fra pels til gårdbageri

  • Parret har været ude at besøge andre gårdbagerier for at få inspiration til, hvordan de bedst indretter sig. I Højmark er de endt med at indrette 50 kvm bageri og 80 kvm gårdbutik. Alle maskiner og hårde hvidevarer er købt brugt til en start.
  • I begyndelsen vil der kun være Camilla Vinther Jakobsen og løs hjælp i bageriet, men på sigt er drømmen at få ansatte.
  • Pengene er fundet gennem egen opsparing og ved at søge den statslige minkpulje til ledige fra erhvervet.

Emneord

coronavirus , coronavirus mink , mink , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle