Parlamentet støtter forslag om at forbyde dyr i bur i EU

EU-Parlamentet har stemt for et borgerforslag, der vil gøre det forbudt at holde blandt andet høns og kalve i bur.

EU Parlamentet har torsdag vedtaget en resolution, der anbefaler at forbyde bure til eksempelvis fikserede grise, burhøns, kalve, kaniner, ænder og gæs i de 27 EU-lande.

Det blev klart torsdag eftermiddag, hvor 558 ud af 680 parlamentarikere stemte for resolutionen, der skal tilkendegive Parlamentets støtte til sagen.

Baggrunden for afstemningen er et EU-borgerforslag kaldet End The Cage Age. Næsten 1,4 millioner europæere, herunder 65.000 danskere, har skrevet under på initiativet, der ønsker en EU-lov, der forbyder brugen af bure. 

Dermed havde forslaget samlet nok stemmer til at blive fremlagt for politikerne i Bruxelles, hvor forslaget har mødt stor opbakning både i Parlamentet og hos Kommissionen. 

Ligger hos Kommissionen

Der venter dog flere års arbejde i EU-maskinen før borgerinitiativet kan ende ud som ny lovgivning.

Borgerforslaget blev i april fremlagt for EU-Kommissionen, der nu skal tage stilling til, om Kommissionen ønsker at gå videre med sagen og eventuelt stille et lovforslag. Kommissionen skal tage stilling til borgerforsalget den 30. juni.

EU's landbrugskommisær Janusz Wojciechowski har dog udtalt, at der er fuld støtte fra Kommissionen, og at de "lover at arbejde intensivt for at gøre dette til lovgivning".

Den nu vedtagne resolution er EU-Parlamentets måde at vise, at man er positivt stemt over for et eventuelt kommende lovforslag fra EU-Kommissionen.

Glæde hos danske MEP'er

Et forbud mod bure i EU kan føre til markant ændrede levevilkår for de mere end 300 millioner landbrugs- og husdyr, der lever i en form for bur.

Den danske EU-politiker og næstformand i EUs dyrevelfærdsgruppe Niels Fuglsang (S) glæder sig over udfaldet af afstemningen og at en eventuel ny lov vil betyde ens regler i alle medlemslandene.

"Ingen dyr fortjener, at blive spærret inde i små bure, eller være fikseret det meste af deres liv i landbrugets jagt på billigere og billigere produktion. Derfor er det en milepæl for landbrugsdyrenes velfærd. Nu er det op til EU Kommissionen at tage det sidste afgørende skridt og gøre det til gældende lovgivning, så der er fair og fælles regler i alle medlemslande", siger Fuglsang i en pressemeddelelse fra Animal World Protection Danmark, der sammen med Enhedslisten og SF stemte for forslaget i EU-Parlamentet. 

Det er endnu uvist hvordan en eventuel ny lov vil komme til at se ud, men der er snak om, at det er EUs direktiv om dyrevelfærd fra 1998, som man skal tage op til revision og evt. udvide med nye regler for burhold.  

Faktaboks

  • Kampagnen startede som en underskriftsindsamling i 2019 i England med krav om bedre dyrevelfærd og afskaffelse af burdyr i landbruget. 1,4 millioner EU-borgere har skrevet under.
  • Siden har multinationale fødevarekoncerner som Nestlé, Mondelez, Unilever og Aldi tilsluttet sig.
  • Kampagnen er også støttet af den internationale dyrlægeforening IVSA, en lang række internationale videnskabsmænd og forskere, European Environmental Bureau samt en lang række miljø- og dyrebeskyttelsesorganisationer.
  • EU Kommissionen tager stilling til borgerinitiativet den 30. juni. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle