Partier: PFAS-fund i økoæg kalder på hurtig ministerhandling

PFAS-katastrofen er overalt, siger SF, der vil have et nationalt forbud mod stofferne hurtigst muligt.

Fund af højt PFAS-indhold i økologiske æg sætter to streger under, at den kommende handlingsplan for en indsats mod PFAS skal være særdeles omfangsrig.

Det siger SF og De Konservative, efter at en ny rapport har påvist, hvordan de skadelige stoffer i stort omfang er fundet i økologiske æggeblommer på hønsefarme landet over.

Carl Valentin, miljøordfører for SF, kalder den nuværende situation for en decideret PFAS-katastrofe og vil have et nationalt forbud hurtigst muligt.

- Det er uhyggeligt. Den her historie er en af en lang række historier, som kommer til at køre den kommende tid.

- Det er et kæmpestort problem, og det er overalt i mange af de hverdagsprodukter, vi har. Derfor skal der sættes drastisk ind, først og fremmest med et nationalt forbud mod brugen af de her PFAS-stoffer og også med en større handlingsplan, siger han. 

PFAS-stoffer har blandt andet været brugt til at imprægnere tekstiler til for eksempel regntøj og til at lave emballage til fødevarer.

Mette Abildgaard, De Konservatives politiske ordfører, er enig i, at der er brug for handling.

Hun mødes med miljøminister Magnus Heunicke (S) tirsdag og vil skynde på ham for at få handlingsplanen realiseret.

- Jeg kan konstatere, at for hver uge der går, bliver vi informeret om nye steder, der er PFAS.

- Det bør have højeste prioritet for den nye minister. Jeg håber ikke, han bruger lang tid på at indhente en masse ny viden, for vi har allerede meget viden, og jeg synes bare, vi skal komme i gang, siger hun.

Forkortelsen PFAS dækker over tusinder af menneskeskabte fluorstoffer, som er blevet brugt i forskellige industrier og produkter. Stofferne omtales også som "evighedskemikalier", fordi deres nedbrydningstid er meget lang.

Den store udbredelse er "direkte uhyggelig", siger Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen. 

Hun har allerede kaldt Magnus Heunicke i samråd, efter at det 12. januar kom frem, at Naturstyrelsen havde fundet koncentration af PFAS-stoffer i græsprøver på 60 ud af 67 undersøgte arealer i Danmark.

- Nu kan jeg så tilføje det her som spørgsmål til ministeren. Det viser jo bare, at det er alle steder, siger Mai Villadsen.

- Vi bør lave en meget hurtig kortlægning af en lang række fødevarer, hvor der kan være mistanke om indhold af PFAS, for det ser grelt ud.

Enhedslisten ønsker ligesom SF, at der indføres et nationalt forbud mod fluorstofferne, der blandt andet mistænkes for at føre til leverskader og kræft.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Magnus Heunicke, der henviser til tidligere interviews om PFAS. 

/ritzau/
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle