Pels-Direktør: »Gå frontalt mod medierne«

Dansk fjerkræ er en udsat branche i medierne, men Kopenhagen Fur har måske modellen til at vende udviklingen.

Til fjerkrækongres 2018 i tirsdags var branchens image udadtil i rampelyset. Formanden for L&F Fjerkræ, Martin Hjort Jensen, kunne berette om, at »Dyreværnsorganisationen Anima skyder i øjeblikket efter de danske fjerkræproducenter«.

Senere blev der på kongressen fremvist et udklip af pressemateriale, som Anima har udformet med henblik på at påvirke forbrugernes adfærd, når det kommer til at købe kylling i dagligvarebutikkerne.

»Under 1 pct. af danske kyllinger kan gå normalt«, sådan lød en af overskrifterne fra Animas pressemateriale.

Fra mink til høns

Til kongressen var der hentet hjælp udefra for at give inspiration til fjerkræbranchen. Sander Jacobsen, der er direktør i Kopenhagen Fur, gav et oplæg om, hvordan man plejer sit image som branche.

Pelsbranchen oplever ofte diverse angreb fra organisationer som Anima eller Greenpeace. Kopenhagen Fur valgte at gå imod strømmen og startede et passivt modangreb med en stor kampagne for at oplyse om minkproduktion.

»Man kan undskylde og sige, man vil forbedre sig, eller man kan stå frem og vise, at det man laver, rent faktisk er virkelig godt«, lød det fra Sander Jacobsen.

Opfordringen lød på, at fjerkræbranchen skal investere i at få et godt image udadtil ved at påvirke dagsordenen i medierne direkte. Som eksempler blev reklamekampagner nævnt, samt at lukke op for produktionen så alle kan se, hvordan den foregår.

»Lad være med at acceptere præmissen. Gør noget ved det i stedet«, lød det endegyldige budskab fra Kopenhagen Fur direktøren.

Martin Hjort Jensen var enig i udmeldingen om åbenhed i fjerkræbranchen og opfordrede ved flere lejligheder producenterne til at være stolte af deres erhverv.

»Vi skal turde at lade Danmark se hele vores produktion og ikke bare et lille hjørne af den, for vi er de bedste i verden til det, vi laver«, lød det fra ham under kongressens første dag.

Monopolet

Efter oplægget fra Kopenhagen Fur var der tid til debat, blandt andre hvor Martin Hjort Jensen og Sander Jacobsen diskuterede problemstillingen omkring fjerkræbranchens image udadtil. Der blev gået til panelet både fra publikum og fra ordstyrer Anders Søgaard, der primært holdt fokus på omverdenens syn på dansk fjerkræ. »Er I som branche gode nok til at fortælle forbrugerne om, hvor gode jeres produkter er?« lød et af spørgsmålene fra Anders Søgaard.

I panelet var der enighed om, at der var plads til forbedringer på det område, men holdningerne splittedes mere ved spørgsmålet om, hvordan det skulle foregå. »Skal dansk fjerkræs image forbedres ved at appellere til logik eller følelser?«

Det svar står stadig endeligt ubesvaret, og det må være en opgave at beslutte i fælleskab i fremtiden, men Martin Hjort Jensen havde en sluttelig kommentar til spørgsmålet.

»Vi har fakta på vores side, og det skal vi være stolte af. Vi skal også tale til følelserne, men det skal ske på baggrund af de rigtige informationer.«

Faktaboks

Baggrund: Fjerkræ i medierne

  • Dansk fjerkræ fik 1. Februar 2018 særstatus som salmonellafrit i EU.
  • 21. november 2016 blev der konstateret fugleinfluenza ét sted i Danamark. Der var påbud for indelukning indtil april 2017.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle