Pensioneret landmand: Forbyd hunde hos køer

På under en måned har der været to alvorlige ulykker med kvæg på græs. At tage en hund med ind til en flok kvæg på græs er det samme som at begå selvmord, mener pensioneret landmand.

I slutningen af maj måned i år omkom en hundelufter, da han luftede sin hund på en offentlig sti, der gik igennem en fold med kvæg. I pinsen blev en løber kvæstet med 19 knoglebrud, da han løb igennem et offentligt område, hvor kvæg græsser som et led i naturpleje. I begge tilfælde havde personerne en hund med sig. Den kombination er en rigtig dårlig idé, mener mange.

Landbrugavisen har fået flere henvendelser fra læsere, der udtrykker forundring over, at man kan finde på at tage hunde med ind til en flok kvæg.

En af disse henvendelser kommer fra pensioneret landmand, Henry Jensen. Han har forpagtet sin jord ved Gånsager i Sønderjylland ud, og der går i dag ca. 50 stk. Skotsk Højlandskvæg på dem.

”Jeg går en tur ned hos dem hver dag, og de kender mig, men jeg kunne aldrig drømme om at tage en hund med ind til dem. Det ville være det rene selvmord,” siger han.

Henry Jensen har haft malkekøer hele sit liv, men har alligevel stor respekt for dyrene.

”Det er noget helt andet, når de går ude hele året. Da har de deres naturlige instinkter i langt højere grad end dem, man omgås hver dag i stalden. Når køerne på marken har kalve, skal jeg også være mere påpasselig, i hvert fald i den første uge,” siger han.

Tag ikke børnene med

Han tager heller ikke sine børnebørn med ind til køerne.

”Jeg kan mærke det på kvægets opførsel med det samme. De bliver mere urolige selv om børnene er udenfor indhegningen. Og det er derfor, jeg heller ikke ville tage en hund med derind. De reagerer på det, og det er ligesom om, at jo mindre ’det’ er, jo mere opmærksomme bliver dyrene. Hvorimod min kone eller andre voksne reagerer de ikke anderledes på,” siger Henry Jensen.

Han mener ikke, det er fordi det kvæg, der græsser på hans marker, er specielt aggressive.

"Det er jo deres natur, og det er ikke dyrets skyld. Jeg vil ikke bebrejde dyrene noget. Jeg mener bare, at det burde være forbudt at tage hunde med ind i en kvægflok. Hvis køerne bliver agressive overfor hunden, vil det nemt komme til at gå ud over mennesker også," siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle