Det danske pensionsselskab Sampension står forrest i et konsortium af investeringsvirksomheder, der har købt Nature Energy, der efter 40 år med kommunalt ejerskab er Danmarks største producent af biogas.
Den største producent af biogas i Danmark, virksomheden Nature Energy, er netop blevet solgt for 1,1 mia. kr.
Det skriver selskabet i en meddelelse.
Køberne er det danske pensionsselskab Sampension samt investeringsselskabet Pioneer Point Partners og Pioneer Denmark Holding. De vil i fælsesskab ruste Nature Energy til at erobre markeder uden for Danmark efter næsten 40 års kommunalt ejerskab.
"Nature Energy har potentialet til at blive et nyt grønt fyrtårn for Danmark, og virksomheden kan blive en væsentlig aktør i den grønne omstilling af gasnettet - ikke bare i Danmark men i hele Europa. Det tegner ikke alene godt for miljøet, men også til at blive en god investering til fordel for Sampensions kunder", siger Hasse Jørgensen, adm. direktør i Sampension, i meddelelsen.
Nature Energy producerer den grønne gas, biogas, ved at bruge husdyrgødning, madaffald og andre af samfundets affaldsprodukter.
Dermed reduceres udledningen af klimaskadelige gasser fra landbruget med mere end 40 procent. Samtidig fortrænger biogassen den fossile naturgas, da den stigende mængde af biogas betyder, at der skal hentes mindre fossil naturgas op fra eksempelvis Nordsøen.
Nature Energy blev etableret i 1979 under navnet Naturgas Fyn. Dengang var virksomhedens opgave at etablere et gasnet på Fyn og sælge naturgas til de fynske gaskunder.
I 2012 muliggjorde energiforliget at der kunne distribueres biogas i gasnettet, og på den baggrund igangsatte Nature Energy sin grønne vækststrategi, og virksomheden er i dag Danmarks største producent af grøn gas til gasnettet.
Nature Energy har indtil i dag været ejet af otte fynske kommuner, men med salget opdeles virksomheden, således at infrastrukturen sælges til staten og de to kommercielle selskaber sælges til et konsortium bestående af blandt andre Sampension, Pioneer Point Partners og Davidson Kempner.
En af Europas største biogasproducenter
I dag har Nature Energy mere end 60.000 gaskunder og vil fortsat have hovedsæde i Odense. Selskabet er i dag en af Europas største producenter af biogas til gasnettet, og den position skal udnyttes til at erobre markedsandele uden for Danmark.
"Store dele af Europa er i gang med at gøre gassen i gasnettet grøn, og prognoser fra European Biogas Association viser, at der i 2030 vil være 15 gange så meget biogas i det europæiske gasnet end i dag", siger Hasse Jørgensen.
"Vi vurderer, at vi sammen med de øvrige investorer kan give Nature Energy de bedste muligheder for at erobre en stor del af det potentiale og konsolidere virksomhedens position, som Europas største producent af biogas til gasnettet, siger Hasse Jørgensen"..
Der er i dag mere end 17.000 biogasanlæg i Europa. Størstedelen af dem er små anlæg, der typisk producerer strøm. Blot 3 pct. af biogasanlæggene i Europa producerer gas til gasnettet.
Nature Energy driver i dag fem biogasanlæg, to nye er ved at blive etableret og virksomheden har en ambition om at etablere op til 10 nye biogasanlæg i Danmark.
20.000 nye danske arbejdspladser
Danmark har en global førerposition inden for energiteknologier og grønne løsninger, og regeringen har en ambition om at fordoble eksporten af dansk energiteknologi i 2030.
En analyse fra Damvad Analytics viser, at eksport fra den danske biogassektor kan bidrage med 16 mia. kr. og skabe mere 20.000 arbejdspladser i Danmark:
"Vi er overbeviste om, at biogassen kan blive Danmarks næste grønne eksporteventyr, og vi glæder os derfor med den nye ejerkreds i ryggen at få muligheden for at realisere vores potentiale og gøre Vestas og Ørsted kunsten efter", siger Ole Hvelplund, adm. direktør i Nature Energy.
"Den danske biogassektor kan styrke den danske eksport markant og skabe endnu flere arbejdspladser i Danmark", siger han.
Salget af Nature Energy er en del af en større transformation af den danske gassektor. Et bredt flertal i Folketinget har indgået en aftale om, at staten køber gasnettet, og samler ejerskabet i ét statsligt selskab.
Det skal bidrage til at realisere et effektiviseringspotentiale til gavn for de danske gasforbrugere.