Pesticidbelastning mere end halveret - ikke brug for afgift længere

”Nu er det tid til at fjerne eller som minimum justere afgiften,” mener Landbrug & Fødevarer.

Landbruget har sænket belastningen med pesticider med mere end 50 procent siden 2011. Det viser de nyeste tal i bekæmpelsesmiddelstatistikken for 2016.

 

Derfor mener Landbrug & Fødevarer ikke, at der længere er nogen grund til at fortsætte med at have en pesticidafgift.


”Landbruget har allerede reduceret pesticidbelastningen med mere end 50 procent. siden 2011. Det viser de seneste tal i bekæmpelsesmiddelstatistikken for 2016. Det er primært sket ved, at landmændene har ændret deres valg af plantebeskyttelsesmidler, og det er rigtig flot,” siger Torben Hansen, der er formand for Sektorbestyrelsen for Planteproduktion hos Landbrug & Fødevarer.

 

SOm Minimum en Justering

På den baggrund mener Landbrug & Fødevarer, at afgiften som minimum skal justeres.

 

”Afgiften er konkurrenceforvridende. Og politikerne bør under alle omstændigheder lave en justering af afgiften, så de uheldige mekanismer i den nuværende afgiftsstruktur - for eksempel øget risiko for udvikling af resistens overfor de ofte brugte midler - bliver imødekommet.”

”Vi mener, at vi allerede har bevist, at det både er muligt at opretholde det nuværende beskyttelsesniveau og forbedre landbrugets konkurrenceforhold. Og det er noget, vi forventer, at politikerne nu tager aktivt stilling til på baggrund af de nye tal,” siger Torben Hansen.

 

Teknologi i rivende udvikling

Han peger også på, at den løbende, teknologiske udvikling i en rivende fart forbedrer sprøjteteknologien herhjemme og hjælper med til at beskytte sprøjteførerne. Han nævner som et eksempel de nye, lukkede påfyldningssystemer, som afgiftsstrukturen bør kunne indeholde og tage højde for.

 

”Hvis politikerne fortsat vil opretholde pesticidafgiften, må vi med skam erkende, at der vil være nogle produktioner, der vil forsvinde ud af landet. Hos Landbrug & Fødevarer mener vi ikke, at Miljøstyrelsens evaluering i tilstrækkelig høj grad belyser konkurrencesvækkelsen for dansk landbrug i forhold til andre lande. Og det er meget problematisk.”

 

”I Danmark har vi generelt få plantebeskyttelsesmidler til rådighed. Det skyldes den restriktive godkendelsesordning, og derfor er det ikke hensigtsmæssigt, at afgiften skubber yderligere til en ensretning af valg af de midler, landmanden har til rådighed.”

 

Fare for resistens

Han mener at evalueringen fra Miljøstyrelsen med al ønskelig tydelighed bekræfter, de meldinger Landbrug & Fødevarer tidligere har været ude med; nemlig, at afgiften kan bidrage til udvikling af resistens hos flere ukrudtsplanter på grund af ensidigt brug.

 

”For os i planteproduktion er det helt naturligt at have fokus på godt landmandskab - herunder integreret planteproduktion. Desværre medvirker pesticidafgiften til at trække udviklingen i den modsatte retning,” siger Torben Hansen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle