Pesticidrester i grundvandet kan gøre det nødvendigt med rensning

Flere og flere fund af pesticidrester i grundvandet kan betyde, at det skal renses, før det kan drikkes.

I Danmark har vi i mange år brystet os af at drikke rent drikkevand, der ikke har været renset.

Men et stigende antal fund af pesticidrester i grundvandet kan nu medføre, at vandværkerne må gribe til rensning, før vandet sendes ud til forbrugerne.

Det skriver Politiken.

Hos Trefor Vand, som er landets tredjestørste vandforsyning, er der i 7 boringer fundet pesticidrester i en mængde, der ligger over det tilladte indhold i drikkevandet.

Selskabet har fundet pesticidrester i i alt 15 ud af 80 boringer, og Trefor frygter derfor, at man nu bliver tvunget til at rense vandet.

"Kvaliteten af vores grundvandsressource er for nedadgående. Vi kommer givetvis til at finde flere og flere stoffer i det, efterhånden som vi bliver dygtigere til at måle. Så vi kan komme i en situation nogle steder, hvor det bliver nødvendigt at rense vandet, siger siger direktør for Trefor Vand Charles Nielsen til Politiken.

I de senere år er der fundet mindst et pesticid i cirka en fjerdedel af de boringer, som er blevet undersøgt. I 3-4 procent ligger indholdet over grænseværdien.

"Lige nu er rensning noget, man tyr til som absolut sidste løsning. Det, tror jeg, er forkert. Det må ind på lystavlen som en reel mulighed for at løse nogle af de problemer, man står med", siger grundvandseksperten og professor Hans-Jørgen Albrechtsen fra DTU Miljø og kalder rensning for et nødvendigt redskab.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle