Peters mink bliver undersøgt for corona - Risikerer at alle hans dyr skal aflives

Peter Nielsen ejer en af de to nordjyske minkfarme, der er testet positiv for corona. Lige nu afventer han og familien svar på, hvad der skal ske med minkene.

"Man er nødt til at prøve at holde humøret lidt oppe, for det er ikke en sjov situation, at vi ikke er herre over vores dyr".

Sådan siger Peter Nielsen, der ejer den ene af de to nordjyske minkfarme, som er testet positiv med corona.

Peter Nielsen og familien, der bor i Frederikshavn, er stadig i karantæne efter de selv for godt en uge siden blev testet positive. Derfor er ventetiden også ekstra svær lige nu, hvor Peter Nielsen går og afventer Fødevarestyrelsens dom over hans mink - i øjeblikket er det nemlig stadig uvist om besætningen skal slås ned eller ej.

"Det er en træls situation, og man kan godt ligge søvnløs over at spekulere på alt det her", siger Peter Nielsen, der ikke selv har hverken symptomer eller gener af coronaen. 

Peter Nielsen og familien er blevet smittet gennem hans kones arbejde på det lokale plejecenter. 

Det var også på plejecenteret, at familien, som ejer den anden smittede minkfarm i Sindal, fik virussen. Her blev besætningen på 11.000 mink i sidste uge slået ned.

Svær ventetid

Fordi der ifølge Fødevarestyrelsens tests i første omgang kun var to ud af 46 mink, der var smittet med virussen, har styrelsen mandag i denne uge været ude for at tage flere prøver. 

De skal afgøre, om minkene kan få lov at leve eller skal slås ned.

"Det er svært, for man ved ingenting, og jeg må bare acceptere, hvad end der kommer af svar. Jeg har forsøgt at banke i bordet og bede dem tage en beslutning hurtigt", siger Peter Nielsen.

Farmen er sat under administration af Fødevarestyrelsen, men indtil der er svar er det stadig Peter Nielsen, der passer og fodrer minkene. Det gør han dog med mundbind på, for at forsøge at beskytte sine dyr.

Økonomisk pres

At flere minkfarme er kommet i både mediernes og myndighedernes søgelys er et ekstra pres oven i de i forvejen dårlige priser i minkbranchen.

"Økonomien er presset i forvejen - og meget af det på grund af coronaen. Når Kina og dem, der køber vores skind, er presset, så bliver vi alle", siger Peter Nielsen, der dog forsikrer, at han og familien nok skal klare det.

Peter Nielsen har mest minkfarmen, med i alt 700 tæver og i øjeblikket 4.200 mink, som hobby. Ved siden af har han de sidste 14 år også haft 30 hektar landbrug og et entreprenørfirma, hvor han tjener sin løn. 

"Jeg avler for at lave gode skind, det har jeg altid gået meget op i", siger Peter Nielsen, der dog lige nu må lade sit entreprenørfirma ligge stille mens han er i karantæne.

Tænk på at blive testet

En af de ting, der ligger Peter på sinde er også, at få rådet andre til at blive testet - og at teste alle medarbejderne i stalden.

"Jeg tror det er klogt, at få alle, der går i stalden testet, for jeg tror, at alle kan risikere at tage det med i ind", siger Peter Nielsen, der ikke nødvendigvis tror, at det kun er minkavlere, der skal være ekstra opmærksomme.

"Det er nok bedst at være varsom, også for eget helbreds skyld", siger han.

Den holdning har han især tillagt sig efter det viste sig at også familiens hund var positiv med corona, som det første husdyr i Danmark.

"Jeg insisterede selv på at få hunden testet netop for at vise, at det ikke kun er mink, der kan blive smittet - men også fru Jensens hund".

Emneord

coronavirus , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle