Pløjefri dyrkning er godt mod vandstress

Forsøg indikerer, at planter, der dyrkes pløjefrit, er bedre til at modstå tørke.

Der er tale om forsøg, og afgrøden er ikke høstet endnu, så det er ikke muligt at sammenligne udbyttet. Men to ting taler for, at afgrøder, der dyrkes pløjefrit, klarer tørken bedre end planter, der dyrkes med pløjning i et forsøg ved Aulum.

»Den ene fordel ved pløjefri dyrkning er, at det kan binde mere vand. Den anden er, at den hårde sål, som planternes rødder gror i, ligger længere nede i jorden på jord, der dyrkes pløjefrit, end på jord, der pløjes«, siger Annette Vestergaard, Landskonsulent hos Seges.

Hun tilføjer, at afgrødens rødder dermed kan afsøge et større jordvolumen for både vand og næringsstoffer.

Det viser forsøg i Aulum, som er en del af projektet ’Sund Jord’. Gennem 17 år er jorden på en del af forsøgsarealet pløjet, mens en anden del af forsøgsarealet ikke er pløjet gennem de 17 år.

Større roddybde

»Vi bruger en tommelfingerregel, der siger, at hvis jorden er pakket med mere end to megapascal, så kan planternes rødder ikke trænge gennem jorden. Ved målinger i forsøget ved Aulum har vi set, at der på den pløjede jord er et uigennemtrængeligt jordlag i 25-28 cm dybde, mens det på den upløjede jord er i 35-38 cm dybde«, fortæller Annette Vestergaard.

Hun tilføjer, at der ved målinger 10. april tilmed blev målt, at jorden på de pløjefri arealer indeholdt 34,2 procent vand, mens jorden på de pløjede arealer indeholdt 25,8 procent vand.

Annette Vestergaard konstaterer derfor, at afgrøderne på den pløjefri jord i forsøget ved Aulum har et større rodvolumen og, at jorden er bedre til at holde på vand.

To forhold, der bør være en fordel i et tørt år.

Faktaboks

Pløjefri dyrkning

  • Pløjesålen ligger dybere på jord, der dyrkes pløjefrit, end på pløjet jord.
  • Pløjefri jord indeholder mere vand. Formentlig på grund af et højere indhold af organisk materiale.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.