Pløjefri forening i brev til Folketinget: Vi skal med i pakken

Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i Danmark opfordrer i et brev sendt til alle folketingsmedlemmer til at inddrage Conservation Agriculture i Landbrugspakken.

Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i Danmark (FRDK) hilser Esben Lunde Larsen velkommen som ny miljø- og fødevareminister - og opfordrer i samme åndedrag ministeren til at inddrage dyrkningsmtoden Conservation Agriculture. For en definition af metoden, se foto til artikel.

Foreningens formand Hans Dahm og næstformand Søren Ilsøe påpeger, at der er et meget stort behov for at nytænke måden, dansk landbrugsjord drives på.

"I årtier har det været sådan, at enten var man konventionel, pløjende landmand eller også økolog. Men sådan er det ikke længere, fastslår de. Mange landmænd er nemlig gået over til forskellige former for pløjefri dyrkning."

De forklarer, at flere og flere af de i alt 371 landmænd i FRDK også er begyndt på at drive deres marker efter principperne i Conservation Agriculture.

"Vi pløjefri landmænd har viljen til positiv forandring med vores dyrkningssystem, der forbedrer kvælstofhusholdningen, mindsker CO2-udledningen og giver betydeligt mere biodiversiteten i agerlandet," siger de.

Brev til regering og folketing

Hverken det konventionelle pløjende landbrug eller det økologiske markbrug med sin kraftige jordbearbejdning og strigling til bekæmpelse af ukrudt kombineret med lave udbytter kan levere nær så meget bæredygtighed som Conservation Agriculture, ifølge foreningen.

"Det er ikke bare noget, vi hævder, men noget vi kan dokumentere med såvel danske som udenlandske videnskabelige kilder," fremhæver Hans Dahm og Søren Ilsøe.

Set i det lys har de i dag sendt et brev til regeringens ministre og samtlige folketingets politikere.

" Vi opfordrer dem til at have mod til at tænke nyt på et sagligt og fagligt grundlag med substans," forklarer de.

De peger især på, at den nyeste rapport fra danske ICROFS, ”Økologiens bidrag til samfundsgoder - Vidensyntese 2015”, afslører, at økologisk markbrug har nogle betragtelige udfordringer på de områder, hvor Conservation Agriculture leverer bæredygtig markdrift.

"Vi håber på, at regering og folketing vil bruge vores viden i deres politiske arbejde med at udvikle fremtidens planteproduktion i Danmark," siger Hans Dahm og Søren Ilsøe.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle