Pløjekurser hos LMO: Få indstillet din plov af verdensmesteren

Der er mange penge at hente ved at have finindstillet ploven. Jens Iversen, tidligere verdensmester i pløjning, indstiller sammen med LMO’s plovekspert din plov på nye pløjekurser.

Nu bliver der mulighed for at få styr på de små, finurlige detaljer, der har indflydelse på plovens ydelse, når LMO og Lars Gammelvind fra 29. oktober til og med 2. november holder en række pløjekurser for landmænd flere steder i landet.

Det skriver LMO i en pressemeddelelse.

”Hvis ploven er indstillet forkert, giver det et større brændstofforbrug og større slid – og det koster altså på bundlinjen i sidste ende”.

Sådan lyder meldingen fra planteavlskonsulent hos LMO Lars Gammelvind, der gennem 25 år har oparbejdet ekspertviden i pløjning og tilsvarende er medlem af bestyrelsen i Verdens Pløje Organisation, WPO.

Han opfordrer landmænd til at finjustere ploven her i efteråret – til glæde for både jord og bundlinje.

”Foruden slid og brændstofforbrug er der også en værdi i, at håndværket er i orden. Planterester og ukrudtsfrø skal jo ende i bunden af furen, så man får lavet et godt grundlag for et ordentligt såbed i stedet for, at man skal reparere på det med såmaskinen. Og det er ikke altid, det sker, hvis ikke det basale er i orden”, forklarer Lars Gammelvind

Få hjælp af verdensmesteren

Til kurserne medbringer hver deltager sin egen plov, og her vil Lars Gammelvind og tidligere verdensmester i pløjning, Jens Iversen, være klar med råd og en komplet gennemgang af de nødvendige finjusteringer på deltagernes plove.

”Jens Iversen er jo en af de helt store inden for pløjning herhjemme, og han er yderst erfaren på området. Han ser mange fabrikater og kender til en række problemstillinger, vi andre måske ikke lige har indblik i,”, siger Lars Gammelvind.

Om formiddagen gennemgår deltagerne pløjeteorien og grundindstiller både traktor og plov i maskinhuset. Hver enkelt traktor og plov bliver målt ud og justeret, så de passer sammen fra ende til anden.

Om eftermiddagen kører alle deltagerne i marken for at pløje, og efterfølgende finjusteres de sidste indstillinger, såsom træklinje, der er vitalt for ploven og brændstofforbruget, så man efter kurset kan køre hjem og pløje perfekt i sin egen mark.

”Og det er jo ikke sikkert, at man selv derhjemme kan finde alle de finjusteringer, vi finder her. Her får vi fanget alle store og små problemer som eksempelvis en knækket bolt eller en forkert indstillet stenudløser, som har en indvirkning på plovfuren”.

Selv nye plove har behov for en hjælpende hånd

Lars Gammelvind peger på, at det er lige så relevant at komme til pløjekurserne, hvis man har en ny plov, som hvis man har en af ældre dato.

”Plove er i mange tilfælde ikke indstillede fra importøren, og det kan altså mærkes. Fintuningen er næsten det vigtigste ved redskabet”, siger han.

Pløjekurserne har maksimalt plads til otte deltagere og foregår fra 8-16. Kursusdagene starter med morgenmad og en introduktion af dagen, og foruden en finindstilling af ploven får man også tips og tricks med hjem til selve pløjningen.

 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle