Plads til 500 malkekøer mere: Slot forventer fortsat vækst

Gram Slot måtte sende tjenere og receptionister i marken, da coronapandemien lukkede alt ned. Alligevel landede den stærkt voksende virksomhed et godt resultat - og mere vækst følger de kommende år.

Gram Slot er ikke færdig med at vokse.

Selv om slottet, der er halvt ejet af butikskæden Rema1000 og godsejer Svend Brodersen, har fordoblet sin omsætning siden 2015 til nu i 2020 at sælge for 122 mio. kr., så er der mere vækst at hente, mener direktøren.

"Vi er nok ikke helt færdige med at stige i omsætning endnu. Vi forventer også en vækst i år", fortæller Svend Brodersen.

"Det er ikke et mål i sig selv for os at blive store. Det handler om at producere kvalitetsfødevarer. Men vi oplever, at vi hele tiden lægger flere varegrupper på og også øger salget af dem. Der er en meget stor stigning i antallet af varer, vi sælger gennem Rema1000", forklarer direktøren, der kalder samarbejdet med butikskæden for unikt.

 

Plads til 500 flere køer

Derfor står der nu Gram Slot på stadig flere af kædens produkter - alt fra løg og kartofler, over mælk, creme fraiche og spegepølse, til mel og havregryn.

Alt er økologisk og produceret på slottet med over 2500 hektar i drift og lige godt 1000 malkekøer.

Køerne er fordelt på tre bedrifter med 300-450 køer på hver enhed. En god størrelse, mener Svend Brodersen, fordi det gør, at der kan skabes et hold og en professionel drift og kvalitet hvert sted.

"Vi har lige fået lavet nye vvm-redegørelser på alle tre bedrifter, sådan at vi kan udvide op til i alt 1500 køer, hvis der er behov for det de kommende år. Men det hele afhænger af efterspørgslen", pointerer han.

Dermed er der plads til cirka 50 køer mere i staldene hos Gram Slot.

For tre år siden investerede Gram Slot mærkbart i en forøgelse af aktiviteterne, både i form af en ekstra mælkebedrift, samt i et pakkeri og lager, sådan at man kunne hjemtage disse opgaver.

Det har været en god investering, men Svend Brodersen skal også snart overveje, om der skal yderligere tiltag til.

"Om et år til halvandet, så vil stort set alle stalde være fyldt op og pakkeriet køre på fuld kapacitet. Så må vi se, om vi skal øge, eller hvad vi skal. Vi overvejer, hvad vi skal og hvor efterspørgslen går hen. Det er efterspørgslen, der driver det".

Tjenere måtte sætte løg

Ud over landbrugsdriften er Gram Slot også messe- og konference-virksomhed. Dette blev dog stort set sat på pause, da coronapandemien ramte sidste år i marts.

"Messer og konferencer står normalt for 15-20 procent af omsætningen. Det er den direkte del af omsætningen, men de betyder også meget derudover, fordi de gør, at alle kan komme tæt på Gram Slot, få en rundvisning i landbruget og komme til at kende os", forklarer Svend Brodersen.

Fordi alle slottets mange aktiviteter er samlet i ét CVR-nummer, kvalificerede slottet sig ikke til hjælpepakker.

"Vi har ikke kunnet få nogen som helst slags tilskud. Men vores tjenere og receptionister kastede sig ud i alle de andre opgaver, der er. Vores ledende tjener er nu fuldstændig udlært i at sætte gamle vinduer i stand, og andre har hjulpet med at sætte løg. Det har kittet virksomheden sammen, at de har hjulpet med det, der var brug for", forklarer Svend Brodersen.

I stedet bar landbruget omsætningen og overskuddet hjem, og det i en grad så Gram Slot gav overskud på 6,2 mio. kr. efter skat. Det bedste i mange år.

"Det er landbruget, konstante optimeringer og en stor og højkvalitets høst sidste år på stort set alle afgrøder, der bar det hjem", forklarer direktøren.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle