Planteavler satser på kartofler: Der er ikke penge i lavværdiafgrøder

Et forsøg på at dyrke kartofler har bidt sig fast hos planteavler Leif Nørgaard, der nu barsler med tanker om at udvide produktionen.

Planteavler Leif Nørgaard har drevet landbruget Visgaard ved Herning i 28 år.

Indtil videre har de godt 400 hektar marker været fyldt med raps, rug, byg og hvede, som Leif Nørgaard ejer sammen med sin kone Anne Marie Nørgaard og sin svoger.

Men nu begynder de at investere i nye afgrøder og produktionsanlæg, simpelthen fordi, at det er besværligt at tjene penge på de ordinære lavværdiafgrøder.

”Vi har kunnet se, at der skulle ske noget nyt. Det er svært at tjene penge nok til bare at dække omkostningerne på lavværdiafgrøderne. Vi er så foreløbigt endt med at starte kartoffelproduktion op, da de giver mulighed for et bedre afkast”, fortæller den midtjyske landmand Leif Nørgaard.

Kartofler er dyre

De bedre indtjeningsmuligheder ved kartofler bliver i etableringsfasen kraftigt opvejet af store omkostninger, man skal kunne tjene ind igen.

”Det koster knap 5000 kroner pr. hektar bare for lægge materialet. Derudover koster leveringsrettigheder omkring 110 kroner pr. hektokilogram. Det bliver rigtigt mange penge, og vi gør meget for at optimere det udbytte, vi får af investeringen”, fortæller Leif Nørgaard

På gården har de investeret i at få etableret vandingsanlæg, der skal være med til at øge udbyttet af kartoffelproduktionen. Læs mere om vandingsanlægget her.

Overvejelser om økologi

Det var ikke givent fra starten at investeringen skulle lægges i kartofler. Man har på gården været omkring andre muligheder for udvikling. Blandt andet økologi.

”Selv på lavværdi afgrøder er det muligt at få en væsentligt pænere afregning, hvis man dyrker økologisk”, forklarer Leif Nørgaard. 

Den økologiske linje er attraktiv for landbruget Visgaard, både på grund af en mulig økonomisk gulerod, men også et potentielt familiesamarbejde.

”Vores søn har en økologisk svineproduktion med 4.500 slagtesvin. Det ville jo være oplagt at lægge noget af jorden om til økologi, så vi kunne samarbejde om foder til grisene”, fortæller han. Alligevel har de på Visgaard besluttet at lade økologien ligge på hylden lidt endnu.

”Vores søn studerer i København i øjeblikket og har en mand ansat til at se efter produktionen. Vi vil i hvert fald vente, til han er færdig med at læse om et år. Så kan vi være fælles om projektet”, siger Leif Nørgaard

Hvis det kommer til økologisk produktion, vil de i første omgang kun omlægge en del af jorden.

Tendensen med at omlægge delvist til økologi, vinder frempas ved dansk landbrugs planteavlere i øjeblikket, og du kan læse mere om den her.

Lille produktion indtil videre

Kartoffelproduktionen er nystartet på Visgaard og fylder kun 30 hektar. 

”Vi har ikke investeret i maskiner endnu, fordi vi dyrker et så småt areal. Vi lejer os til alt vi skal bruge for at køre produktionen i øjeblikket”, siger Leif Nørgaard, der til gengæld forventer at kartoffelproduktionen kan vokse i fremtiden.

”Vi vil gerne udvide kartoffelproduktionen. Det kommer til at ske lidt for lidt, da vi skal være sikre på, at det er den rigtige vej at gå, og det skal hænge sammen økonomisk", forklarer planteavleren, der er fortrøstningsfuld om kartoffelproduktionen. I hvert fald i den nærmeste fremtid.

”Alt i alt ser det rigtigt fornuftigt ud lige nu. Prisen på kartofler stiger, og vi leverer til Karupcentralen, der lige er kommet ud med den højeste pris på kartofler nogensinde", fortæller han.

På Visgaard er man heller ikke færdig med at udvikle produktionen, og Leif Nørgaard har hele tiden fingeren i jorden for at mærke, hvilken vej man kan gå næste gang.

”Der er ingen tvivl om, at det har været den rigtige beslutning at komme i gang med kartoffelproduktion. Så må vi vente lidt og se, hvad det kan vokse sig til, eller hvad vi ellers kan gøre for at skabe endnu bedre økonomi”, siger Leif Nørgaard

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle