Planteavlere frusteret: Veto sætter vigtige planteværnsmidler i farezonen

Eksempelvis boscalid (Bell) og pendimethalin (Stomp) og flere triazoler kan være i farezonen, efter EU-Parlamentet onsdag nedlagte veto mod et forslag til videnskabelige kriterier for planteværnsmidler.

Frustreret.

Sådan har Torben Hansen, formand for planteproducenter i Landbrug & Fødevarer, det lige nu, efter EU-Parlamentet med et flertal på 389 stemmer for og 235 imod - og 70 blanke - onsdag nedlagde veto mod EU-Kommissionens forslag til videnskabelige kriterier for godkendelse af pesticider.

"Det er en flok politikere, der sætter sig ned og gør sig til faglige eksperter og sender tingene tilbage til EU-Kommissionen", mener Torben Hansen.

"Der er gået rigtig meget politik i plantebeskyttelsesmidler", konstaterer han.

Det er kriterierne, der skal afgøre om et stof har eller er mistænkt for at have hormonforstyrrende effekt i mennesker eller dyr, sagen omhandler.

EU-Kommissionen har fremsat et forslag for de videnskabelige kriterier for denne afklaring.

Forslaget om veto kom fra en svensk socialdemokrat og en hollandsk politiker fra De Grønne. EU-Parlamentets miljøudvalg stemte sidste måned udkastet igennem med et relativt smalt flertal, 36 for, 26 imod, og onsdag stemte et flertal i selve parlamentet for forslaget i plenarsalen i Strasbourg.

EU-Parlamentet ønsker, at kriterierne inkluderer en kategori af 'mistænkte' hormonforstyrrende stoffer.

Vetoet er ufagligt, mener Torben Hansen.

"Det giver ikke øget beskyttelse. Det gør bare, at planteproduktionen i Europa bliver skudt sønder og sammen", siger Torben Hansen.

Iboende virkning er irrelevant for forbrugeren

Han pointerer, at EU-Parlamentet ønsker at kigge på de iboende virkninger af stofferne. Det er udelukkende relevant for traktorføreren eller andre, der håndterer stoffet, siger han. De skal selvfølgelig være godt beskyttet, slår han fast.

Ved korrekt anvendelse af pesticiderne er den iboende virkning derimod irrelevant for forbrugerne, siger han.

"Det giver ikke en øget forbrugerbeskyttelse eller forskel for forbrugeren", siger Torben Hansen.

EU-Kommissionen skal lave et nyt forslag, hvilket kan betyde betragtelige forsinkelser i den lovgivende proces.

Ifølge L&F risikerer dansk landbrug at miste 10-30 aktivstoffer - afhængigt af, hvilke kriterier der vedtages. Det er både svampebekæmpelse og ukrudtsmidler, der er i farezonen. Det er eksempelvis boscalid (Bell) og pendimethalin (Stomp) og flere triazoler. For andre EU-lande - der har flere aktivstoffer - kan det være endnu flere stoffer, som forbydes.

Torben Hansen pointerer, at Europas planteavl kan lide store tab - og i høj grad må mindske produktionen - hvis de mister vigtige midler og bliver udkonkurreret af andre landes planteavlsproducenter. Dermed åbnes for import fra tredjelande, der har langt løsere miljøkrav.

Kritik af minister

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) udtrykte ifølge Ritzau onsdag glæde over, at EU-Parlamentet nedlagde veto. Ministeren skrev i sidste uge til de danske EU-parlamentsmedlemmer og opfordrede dem til at bremse forslaget.

Det ville ikke have udpeget de stoffer, der er under mistanke for at være hormonforstyrrende, melder ministeren.

"Og det er vigtig viden, for at vi kan beskytte mennesker og miljø mod hormonforstyrrende stoffer", siger han.

"Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at aktivere lande, der har det samme synspunkt som Danmark i denne proces", siger han.

Torben Hansen har svært ved at forstå ministerens syn på sagen.

"Vi er ikke enige med ministeren om, at nettet ikke er fintmasket nok. Jo, det er fintmasket nok, og vi ødelægger bare den europæiske planteproduktion," siger Torben Hansen.

Faktaboks

Ifølge den nuværende EU-lovgivning må et pesticid ikke have en hormonforstyrrende effekt på organismer uden for målgruppen.

For at implementere denne regel har EU brug for en liste over videnskabelige kriterier for at identificere hormonforstyrrende egenskaber i kemiske stoffer.

EU-Kommissionens forslag til videnskabelige kriterier er nu forkastet af EU-Parlamentet.

Du kan læse udkastet til EU-Parlamentets veto her.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle