Plantedirektør: Det bliver en god høst

På trods af et meget dårligt, vådt efterår forventer plantedirektør Troels Toft, at de danske landmænd får en høst på den gode side af middel.

Der er smil fra øre til øre på de dansk landmænd i øjeblikket, ifølge Troels Toft, sektordirektør for planter, Seges.

Årsagen er, at vejret i øjeblikket er optimalt til den igangværende høst. Vejrudsigten melder om tørvejr i flere dage frem over hele landet. 

"Det vejr, vi har nu, er drømmehøstvejr", siger Troels Toft. 

"Det gør, at man som landmand kan planlægge høsten, alt bliver lettere, og det bliver mere rationelt det hele. Man skal ikke køre rundt og høste mellem bygerne. Og det er faktisk ikke så tit, vi har det sådan i Danmark", siger han. 

Høst over middel

Plantedirektøren forventer, derfor at høsten 2020 ender "ganske fornuftigt".

"Jeg regner med, at det bliver en høst på den gode side af middel", siger Troels Toft.

Det er ellers ikke mange måneder siden, man frygtede en katastrofe på grund af massivt regnvejr i efteråret. 

"Det forår, vi har haft, har jævnet det meget godt ud. Efter det virkelig dårlige efterår, har vi, bortset fra tørke i april, fået vand på på markerne løbende i gennem foråret", forklarer han. 

Og det er bredt over alle afgrøder, at det ser fornuftigt ud. 

"I perioder var det mere tørt i Nordjylland end i resten af landet, og på det østlige Sjælland var det i samme periode mere tørt også, men på Sjælland kunne den gode jord godt klare det", siger han. 

Han forklarer, at der derfor er enkelte marker, der er hårdt påvirket af det dårlige efterår, men det er spredt over hele landet og ikke kun i en enkelt landsdel. 

Det rigtige tidspunkt

Det gode høstvejr er tilmed kommet på det helt rigtige tidspunkt. 

Troels Toft har selv høstet hvede side om side med sine naboer på sydfyn de seneste dage. 

"Men vi er ikke gennemsnitlige, vi høster altid tidligt. De fleste steder i landet er vi kun så småt i gang med kornhøsten, hvede og vårbyg, og måske vil man i Jylland ønske, at det var fem dage senere med det gode vejr, men det ser rigtigt fornuftigt ud", siger Troels Toft. 

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle