Planteformand glæder sig over nye kvælstof-virkemidler

Præcisionslandbrug og kvælstoffikserende efterafgrøder er blevet godkendt som kvælstofvirkemidler efter at have været efterspurgt længe.

Det glæder formand for planteavl i Landbrug & Fødevarer Torben Hansen, at Fødevarestyrelsen onsdag har godkendt præcisionslandbrug og kvælstoffikserende efterafgrøder som kvælstofvirkemidler.

"Det er jeg selvfølgelig meget tilfreds med, og især når det kommer til præcisionslandbrug er det noget af det, vi skal have meget mere af", siger formanden.

Han forklarer, at man ved hjælp af satellitter kan gøde mere præcist og dermed sikre, at mere kvælstof bliver opsamlet af planterne.

"Vi kan begrænse udvaskningen ved at lade være med at gøde, hvor der ikke er planter til at opsamle kvælstoffet f.eks., og det giver super resultater miljømæssigt, men også godt landmandskab", siger han.

teknologien er der

Præcisionslandsbrug og satellitter kan lyde som futuristiske planer, men faktisk er det ikke så langt væk.

"Der er stadig nogle ting, vi skal have styr på, men teknologien er kommet langt, og det kræver investeringer, som er til at overskue", siger Torben Hansen.

Når det kommer til de kvælstoffikserende efterafgrøder er det noget, L&F har kæmpet for i mange år, lyder det fra formanden.

"Vi har stået med forsøgsresultater i rigtig mange år, der har vist den gode effekt med at kombinere en kvæfstoffikserende efterafgrøde og en opsamlende afgrøde, så det er selvfølgelig dejligt, at det endelig bliver godkendt", siger han.

først målrettet fra næste år

En lille hage ved nyheden er dog, at de nye tiltag i 2021 kun kan anvendes i stedet for pligtige- eller husdyrefterafgrøder.

Først fra 2022 bliver de en del af de frivillige målrettede efterafgrøder.

"Vi har netop efterspurgt, at det bliver en del af den frivillige indsats, så det er super, at det bliver sådan fra næste år", siger Torben Hansen.

udenfor dyrkningsfladen

Selvom formanden glæder sig over, at Fødevarestyrelsen og fødevareminister Rasmus Prehn (S) åbner for nye tiltag, er der stadig et stykke vej i mål med indsatsen.

"Der er stadig nogle gigantiske udfordringer, og de mål, der ligger, kan ikke alene nås ved et par enkelte ekstra virkemidler", siger Torben Hansen og tilføjer:

"Men vi skal gøre tingene smartes muligt og uden for dyrkningsfladen".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle