Planteformand om nye tiltag: Efterafgrøder er stadig tikkende bombe, der sprænger i dårligt høstvejr

Landbrug & Fødevarers planteformand Torben Hansen kvitterer for nye tiltag i plantedækkebekendtgørelsen for 2021/2022 der blev offentliggjort fredag. Men det nuværende krav om målrettede efterafgrøder er uholdbart stort og omkostningsfuldt benspænd for optimale sædskifter.

Landbrugsstyrelsen offentliggjorde fredag plantedækkebekendtgørelsen for 2021/2022, hvor landmænd blandt andet kan anvende to nye alternativer, få en mindre kvotereduktion ved brug af sen etablering af efterafgrøder, og kan etablere blomsterbrak eller bestøverbrak efter efterafgrøderne.

Planteformand hos Landbrug & Fødevarer Torben Hansen ser med tilfredshed på kvotereduktionen og på at reglerne for overdragelse af efterafgrøder bliver en smule mere enkle, men der er et stort men.

"Det er vigtigt at sige, at med det nuværende krav om målrettede efterafgrøder er uholdbart stort og omkostningsfuldt benspænd for optimale sædskifter. Det er en tikkende bombe under dansk landbrug, der sprænger i dårligt høstvejr. Derfor er det vigtigt fortsat at give landmanden langt flere redskaber, så den enkelte landmand få størst mulig valgfrihed", siger Torben Hansen i en mailkommentar til landbrugsavisen.dk.

Torben Hansen vil dog gerne kvittere for, at det nu bliver muligt at anvende præcisionslandbrug og kvælstoffikserende arter som alternativer til de pligtige og husdyrefterafgrøder.

"Det er en stor hjælp for rigtig mange landmænd at paletten af virkemidler nu udvides lidt. Vi havde dog gerne set at det også var muligt at anvende de to nye alternativer i den målrettede regulering, da det er her behovet er størst. Vi hæfter os dog ved, at Landbrugsstyrelsen forventer det bliver muligt fra næste år", siger han i en mailkommentar til landbrugsavisen.dk.

Og han ser også en udfordring. 

"I forhold til de kvælstoffikserende efterafgrøder ser vi dog en udfordring i, at landmanden ikke får mulighed for at lave sine egne blandinger, men at disse skal købes af en foderstofforretning eller frøfirma. Der er stor forskel på, hvilke kvælstoffikserende arter der virker godt på de forskellige bedrifter. Derfor håber vi meget det bliver muligt at anvende egne blandinger, og vi giver gerne forslag til hvordan det kan gøres", siger han.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle