Planter løb med støtten i 4 ud af 10 grønne udviklingsprojekter

Interessen for at udvikle den plantebaserede produktion slog igennem i uddelingerne fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) i 2020, hvor 37 procent af de støttede projekter var planteprojekter.

Protein fra kløvergræs på middagsbordet, og hestebønner som klimavenligt alternativ til soja i dyrefoder. Det er bare nogle nogle af de nye satsninger inden for planteområdet, som der lige nu arbejdes på.

For der er gang i nytænkningen inden for planteområdet, og det kunne man også mærke hos (GUDP) Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram, da der skulle uddeles støtte til årets projekter. 

Planter var nemlig den type produktion, som fik støtte til flest nye projekter i 2020. Det skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

I et rekordstort uddelingsår, hvor GUDP, der hører under Landbrugsstyrelsen, støttede 47 grønne udviklingsprojekter med i alt 273 millioner kroner, gik pengene i fire ud af ti tilfælde til et planteprojekt.

"Inden for forarbejdning har vi i bestyrelsen prioriteret fire projekter om at udvikle nye plantebaserede fødevareingredienser, der kan supplere eller erstatte kød i kosten og understøtte de nye nationale kostråd. Disse projekter har i alt fået tilsagn om 28,8 mio. kr. og bidrager til udvikling på et område, der nyder stor samfundsmæssig bevågenhed", siger formanden for GUDP’s bestyrelse, Mikael Thinghuus.

GUDP hjalp i 2020 ialt ti planteprojekter i gang med tilsagn på i alt 74,6 millioner kroner.

Planteavl har siden 2015 været den stærkest repræsenterede primærproduktion, og andelen steg altså endnu en gang sidste år. 

Klima og økologi har høj prioritet

GUDP gav også næsten 40 millioner kroner fra en særlig klimapulje til seks projekter, som kan lette jordbrugets klimaaftryk.

For eksempel arbejder to projekter på at lagre kulstof med biokul produceret ved pyrolyse. Desuden fik en række økologiprojekter i alt 37 millioner kroner.

"I GUDP’s bestyrelse er vi stolte over alt det, vi har sat i gang i 2020. Vi har støttet mange udviklings- og demonstrationsprojekter, som kan fremme bæredygtig udvikling i hele fødevareerhvervet fra primærproduktion over forædling og forarbejdning til afsætning", siger Mikael Thinghuus.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle