Planteskoler forbydes at sælge hybenrose

Et bredt flertal af Folketingets partier har nu vedtaget en ny lov, som forbyder handel og import af invasive arter som hybenrose og .

Mange kommuner, lodsejere og staten har i årevis haft store udfordringer med at bekæmpe invasive arter som f.eks. rynket rose, også kaldet hybenrose, som de fleste danskere kender fra de danske kyster.

Samtidig har rynket rose været til salg på planteskoler og byggemarkeder landet over.

Et bredt flertal af Folketingets partier har nu vedtaget en ny lov, som forbyder handel og import af de invasive arter.

"Jeg er glad for, at der er bred politisk enighed om at styrke indsatsen mod de invasive arter, som volder problemer i Danmark. Det er udtryk for sund fornuft, når planter, som vi bruger mange ressourcer på at bekæmpe, samtidig ikke kan købes på planteskoler og byggemarkeder", siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i en pressemeddelelse.

Det Økonomiske Råd oplyser i en rapport fra 2014, at det koster samfundet fem mio. kroner om året at bekæmpe rynket rose, 28 mio. kroner at bekæmpe kæmpe bjørneklo og at en række invasive arter (herunder både dyr og planter) koster det danske samfund godt 900 mio. kroner om året. På EU-plan bruges der 90 mia. kroner om året på at bekæmpe invasive arter.

Ministeren understreger, at det ikke fremover bliver kriminelt, at der står rynket rose i en have.

For de berørte planteskoler og producenter bliver der lavet en overgangsordning, så de får en rimelig tid til at omstille deres produktion og salg til andre arter, siger Esben Lunde Larsen.

Plantecenter: Kun lille salg

DR Nordjylland har tidligere i år berettet, at rynket rose ikke længere er en salgssucces.

"Hvis man er ude på at gøre hybenrosen til et problem, så tror jeg, vi skyder gråspurve med kanoner. Det er reelt ikke noget problem længere", sagde Peter Kjær fra Landlyst Plantecenter ved Hjørring til DR Nordjylland.

"Før solgte vi tusind om året, og nu sælger vi måske omkring hundrede", tilføjer han.

Hos Frederikshavn Kommune var teamleder ved Park og Vej, Anne Mette Finnerup, dengang ligeledes skeptisk. Salgsforbud handler mere om signalværdi.

"Det der betyder noget er, at vi bekæmper den med en vedholdende indsats gennem mange år, hvis vi skal have den trængt væk", sagde Anne Mette Finnerup.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle