Betalt indhold af Gjensidige

Hør hvad unge mener, det kræver at blive selvstændig landmand

Mere en livsstil end et job. Mere arbejde end noget andet. Som selvstændig i landbruget er man erhvervsdrivende, ofte med ansvar for alle virksomhedens aktiviteter. Til gengæld er der også rigt med muligheder for at præge din egen hverdag.

Lyt med når LandbrugsMedierne sætter fokus på udfordringer og muligheder i livet som selvstændig landmand. I podcasten ’Kom godt i gang som landmand’ besøger vi en nybagt mælkeproducent og to studerende fra agrarøkonom-uddannelsen, hvor de bliver uddannet til at drive eget landbrug.

 

”Det kræver is i maven”

Den nybagte mælkeproducent Kristian Thomsen har efter flere års kamp fået sin egen landbrugsejendom nær Viborg med over 400 køer.

”Det kræver mod, at kunne tage beslutningerne. Man skal have is i maven, for det rammer direkte hvis du ikke træffer dem, eller hvis du træffer de forkerte. Du har ikke kun ansvaret for dig selv, men også din familie og de ansatte du har”, fortæller Kristian Thomsen om den daglige opgave med at drive landbrug.

Han giver et blik ind i hvordan hverdagen og livet ændrer sig når man går fra at være lønmodtager med en almindelig indtjening, til fra den ene dag til den anden, at skulle omsætte for 12 til 15 millioner kroner om året.

Se også videoen hvor Kristian Thomsen fortæller om hans rejse mod at etablere sig som selvstændig landmand – en vej fuld af overvejelser, op- og nedture. 

Hvad tænker fremtidens landmænd?

Der skal også kæmpes, før man står med skødet på sin gård mellem hænderne. Det ved Kristian Thomsen selv, og det er landmændene under uddannelse på Dalum Landbrugsskole også klar over.

Christian Koefoed og Martin Justesen er i gang med agrarøkonom uddannelsen, hvor de bliver uddannet til at drive eget landbrug. Begge de 25-årige studerende står over for at overtage deres egen bedrift inden for de næste par år.

De fortæller om de økonomiske overvejelser, de gør sig med banker og finansiering, samtidig med at de vender udfordringerne, som den travle landmandshverdag kan give for familieliv og social omgangskreds.

Et andet stort spørgsmål hos de unge landmænd er, hvordan man tilpasser sig et landbrug og en verden, der i stor stil ændrer syn på, hvad der sættes på bordet, og hvilken belastning det giver klimaet.

”Vi bliver undervist meget i, hvordan vi søger alternative veje og udforsker mulighederne for nye produkter. Vi bliver opfordret til at tænke selvstændigt og kreativt så vi kan være attraktive for den moderne forbruger”, forklarer Christian Koefoed blandt andet om uddannelsesgangen inden man starter som selvstændig.

FÅ START-UP GUIDEN "KOM GODT I GANG SOM LANDMAND" 

I start-up guiden kan du læse om, hvordan du kommer godt i gang som ny landmand. Hvordan får du styr på din drøm og lægger en plan? hvordan kan du få bygningerne tjekket før du køber? og meget mere. 

Guiden giver dig et overskueligt overblik over de mange elementer, der skal overvejes som nyopstartet, og hjælper dig godt på vej. Hent guiden her.


Start-up guiden udgives af LandbrugsMedierne i samarbejde med Gjensidige og LMO.

Emneord

sponsoreret , Gjensidige , start-up , ny landmand

Forsiden lige nu