Lars Gårn om omstridt CO2-afgift: Lukkede landbrug er prisen for politikernes klimaambitioner

Ifølge professor i miljøøkonomi ved Københavns Universitet Lars Gårn Hansen må hver fjerde danske landmand dreje nøglen om, ligesom en fjerdedel af landbrugsproduktion forsvinder, hvis Danmark går enegang og indfører en CO2-afgift på 1100 kroner per udledt ton. - Det er prisen for de danske politikeres klimaambitioner, siger han i LandbrugsAvisens podcast, Topmødet.

Professor i miljøøkonomi ved Københavns Universitet Lars Gårn Hansen vækker ingen varme følelser blandt danske landmænd, for hans beregninger viser, at den billigste måde, rent samfundsøkonomisk, at nå i mål med landbrugets CO2-reduktioner er at indføre en afgift på 1100 kroner per udledt ton CO2. Det vil knække nakken på en fjerdedel af de danske landbrug og reducere produktionen med lige så meget.

Men i LandbrugsAvisens interviewpodcast, Topmødet, forklarer han, at det er prisen for politikernes klimaambitioner ved dansk enegang.

- Vores beregner viser, at man med landbrugsaftalens frivillighed ikke når i mål, og derfor skal der en afgift til. Men vi kan selvfølgelig tage fejl, hvis det viser sig, at der faktisk er store muligheder for reduktioner ad teknisk vej, siger han i podcasten.

Et meget omdiskuteret punkt er, hvor mange arbejdspladser en sådan afgift koster, og hvor meget af den reduktion, man opnår, der vil opstå i et andet land, hvorved klimaet ikke vinder noget. Her viser beregningerne fra Det Miljøøkonomiske Råd med Lars Gårn Hansen i spidsen, at den såkaldte lækageeffekt vil være 35 procent. Det betyder, at for hvert ton CO2, som en dansk afgift vil reducere udledningen med, vil en tredjedel af den opstå i et andet land. Lækageeffekten når andre økonomer frem til andre resultater for.

- Men man skal forstå, at disse lækageberegninger er meget usikre, siger Lars Gårn Hansen.

En vigtigt forhold, når det gælder om at beregne de økonomiske konsekvenser af en eventuel afgift, er, hvor meget landmændenes jord mister i værdi. Denne del er dog ikke med i de miljøøkonomiske vismænds beregninger.

- Vi har ikke følt os i stand til at udregne præcist, hvilket værditab der vil være på ejendomsværdien, men der er ingen tvivl om, at det får betydelige konsekvenser, siger Lars Gårn Hansen i podcasten.

Vil du lytte til vores podcasts fra din mobil, kan du finde dem her:

Spotify              Google Podcast (til android)              Apple Podcasts (til iPhone)

Hør flere episoder