Polen køber flest danske smågrise

For første gang har Polen overhalet Tyskland som den største aftager af danske smågrise.

Efter mange års stigninger for eksporten af smågrise står det efter opgørelse af 2020-eksporttallene klart. at Tyskland ikke længere er det land, som aftager flest af de eftertragtede danske smågrise, der sendes ud af landet.

Polen, der for bare fem-seks år siden hentede blot det halve af de smågrise, som tyskerne indkøbte i Danmark, er nu gået forbi Tyskland.

Det viser den seneste opgørelse over eksporten af smågrise, som Danske Svineproducenter udarbejder.

Mens tyskerne i løbet af 2020 hentede 6.004.934 smågrise i Danmark, blev 6,256,293 danske smågrise kørt til Polen.

Udviklingen er præget af, at begge lande i 2020 faktisk har aftaget færre smågrise fra Danmark end i 2019.

Poleneksport flader ud

Det er coronasmitten, der har haft en ikke ubetydelig indflydelse på, at Polen nu er den største aftager af danske smågrise, forklarer manden bag eksporttallene, Markus Fiebelkorn, markedsanalytiker hos Danske Svineproducenter.

»Polakkerne har været villige til at betale en højere pris for danske smågrise end tyskerne i de seneste år, specielt for smågrise med god sundhedsstatus. At Polen netop i 2020 har overhalet Tyskland, skyldes imidlertid ikke væksten af smågriseeksporten til Polen, men at smågriseeksporten til Tyskland er faldet lidt kraftigere end til Polen på grund af afrikansk svinepest-udbruddet i Østtyskland og udbudspuklen på det tyske slagtesvinemarked, som er opstået som følge af midlertidige slagterilukninger i forbindelse med coronasmittede medarbejdere«, siger han.

Tilbage i 2016-2017 udarbejdede Seges Svineproduktion en rapport om afsætningen af smågrise til Polen og konkluderede, at den vil toppe i 2021-2022 på mellem 6-7 mio. smågrise og derefter stagnere og flade ud. Den betragtning er Markus Fiebelkorn enig i.

»Jeg forventer, at smågriseeksporten til Polen vil stabilisere sig på det nuværende niveau. Det vil sige, jeg regner ikke med store vækstrater til Polen i de kommende år«, siger han.

I Tyskland ventes smågriseproduktionen at falde kraftigt i år på grund af kastrationsforbud uden bedøvelse og nye krav til indretning af farestalde og løbeafdelinger.

Men med de aktuelle priser er det ifølge Markus Fiebelkorn ikke sikkert, det kan betale sig for en dansk smågriseproducent at udvide eksporten til Tyskland.

Faktaboks

Mindre tilbagegang

  • 2020 resulterede i færre eksportede smågrise.
  • 14,09 mio. styk blev det til mod 14,41 styk i 2019.
  • 2019 er fortsat det år med flest eksportede smågrise.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle