Politiet dropper sag mod fire af landets største ægproducenter

Veganerpartiet anmeldte i november 15 ægproducenter for de mange brud på brystbenet, som hønerne får ved at lægge æg. Nu har i hvert fald en politikreds droppet sagen.

Midt- og Vestjyllands Politi har valgt at standse efterforskningen af fire landmænd, der har æglæggende høner. Det fortæller specialanklager Ulrik Panduro til landbrugsavisen.dk.

Veganerpartiet anmeldte i november de 15 største danske ægproducenter. Anmeldelserne gjaldt 23 produtkioner med i alt 1,8 millioner høner.

Anmeldelsen gik på paragraf 2 i dyrevelfærdsloven, der lyder, at dyr skal: "beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe".

Det mener partiet ikke, at producenterne i ægbranchen overholder, når man er bevidst om, at op mod 85 procent af alle høner i moderne ægproduktion får brud på brystbenet en eller flere gange i deres levetid, når de lægger æg, som forskning fra Københavns Universitet viser.

De 15 producenter blev anmeldt i den politikreds, hvor de hører hjemme, og herved landede fire sager hos Midt- og Vestjyllands Politi, der som den første kreds har taget stilling til sagerne.

Fra politiet lyder det, at der ikke er "grundlag til at rejse tiltale mod de fire ægproducenter", forklarer Ulrik Panduro.

I afgørelsen fra politiet, der er sendt til Veganerpartiet, lyder det, at "der ikke er en rimelig formodning om, at der er begået noget strafbart".

Den melding glæder sektorchef i Danske Æg Jørgen Nyberg Larsen, der udtaler sig på vegne af producenterne, der henviser til ham for kommentar til sagen.

"Det viser, at jeg har ret i, at det var politisk stunt uden indhold", siger Jørgen Nyberg Larsen og henviser til sin reaktion, da anmeldelserne blev offentligt kendt.

Fødevarestyrelsen: Ikke landmændenes skyld

Politikredsen har besluttet at standse efterforskningen ud fra en erklæring fra Fødevarestyrelsen, som man har bedt om hjælp til at vurdere 'strafværdigheden' af sagerne. I dyrevelfærdssager henvender politiet sig som regel til netop Fødevarestyrelsen, der som særmyndighed behandler veterinærsagerne.

I erklæringen fra Fødevarestyrelsen, som landbrugsavisen.dk har set, lyder det, at "brystbensbrud vurderes på den baggrund at udgøre et væsentligt dyrevelfærdsproblem", men at det "ikke (er) muligt for producenter med æglæggende høner at identificere de høner, der har brystbensbrud. Hønerne viser umiddelbart ikke tegn på smerte".

Fødevarestyrelsen forklarer videre, at det ikke har været muligt med sikkerhed at finde årsagen til de mange brystbensbrud, hvorfor det heller ikke har været muligt at give konkrete anvisninger til, hvordan producenterne kan nedbringe antallet af brud. 

Slutteligt lyder det derfor, at det er: "Fødevarestyrelsens vurdering, at den enkelte producent ikke kan pålægges et ansvar for, at hønerne har brystbensbrud".

Og det er den vurdering, som politiet læner sig op ad.

"Kort fortalt, så er det en problemstilling som Fødevarestyrelsen og myndighederne er bekendt med, og som man undersøger på et politisk overordnet plan, og derfor mener vi ikke, at vi konkret kan gå ind og lave en straffesag på det her område", forklarer specialanklager Ulrik Panduro.

Forklaringen fra politiet er spot on, spørger man Jørgen Nyberg Larsen, Danske Æg.

"Det er præcis det, vi sagde dengang. Landmændene kan ikke se det på dyrene, så han har ikke en chance", siger sektorchefen, der beklager, at sagen overhovedet er blevet til noget.

"Jeg synes, det er meget træls, at man bare kan anklage folk fuldstændig grundløst", siger han.

Veganerpartiet: 

Michael Monberg, politisk ordfører for Veganerpartiet er dog ikke enig i den analyse.

Han mener, at afgørelsen fra politiet er faldet ud til producenternes favør og glemmer hensynet til dyrene.

"Jeg er skuffet, og jeg mener ikke, at afgørelsen handler om dyrene. Politiet lægger vægt på, at det ikke er  producenterne, der gør noget, kan man sige. Men det er jo netop dét, der er pointen. De vælger den her hønserace selvom de lider og ikke kan tåle produktionen", siger Michael Monberg.

"Forskningen kom frem i 2018, og det er i hvert fald tre år siden, så alle producenterne har skiftet høns ud mindst en gang velvidende om den her forskning. Alligevel vælger de at skifte til den samme race. Hvis det ikke er producenternes ansvar, så mangler jeg svar på, hvis ansvar det så er", siger Michael Monberg, der også fortæller at partiet nu er ved at vurdere, om man vil klage over afgørelsen.

Knoglebruddene ses i alle produktionsformer - uagtet om det er skrabeæg, økologi eller friland.

Ifølge sektorchef Jørgen Nyberg Larsen og Fødevarestyrelsen ses problemet også i resten af Europa, og problemet kan formentlig tilskrives den avl, som de ganske få store avlsselskaber har drevet mod mindre høner (der har et mindre foderforbrug), der lægger flest mulige æg.

Branchen arbejder lige nu på at få finansiering til undersøgelser, der kan klarlægge hvad bruddene skyldes, og hvad man kan gøre for at afhælpe det.

Faktaboks

Afventer svar

Også Syd- og Sønderjyllands Politi, Sydøstjyllands Politi og Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi har modtaget en række af de 15 anmeldelser.

Syd- og Sønderjyllands Politi, der er den politikreds, der har modtaget flest (6) af de 15 anmeldelser, er endnu ikke vendt tilbage på Landbrugsavisens forespørgsel om, hvordan sagen er endt hos dem.

Emneord

Top2

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle