Politiet har sigtet flere personer i BMG- sag

Flere personer er i politiets søgelys for deres rolle i den randrusianske kornhandel, der for to år siden kollapsede som følge af massive regnskabsmanipulationer.

Østjyllands Politi har valgt at sigte flere personer i sagen om den kollapsede kornhandel BMG, der yderst overraskende blev erklæret konkurs for næsten to år siden som følge af manipulation med regnskaberne.

Det oplyser Østjyllands Politis presseafdeling til Landbrugsavisen.dk

"Der er sket sigtelser mod flere personer", oplyser kommunikationsrådgiver Jacob Christiansen.

Politiets efterforskningsskridt, hvor de sigtede personer får rettigheder som en sigtet, er udtryk for, at politiet har mistanke om, at de omtalte personer altså kan have begået ulovligheder.

Sagen efterforskes dog stadig, lyder meldingen.

Det betyder, at der endnu ikke er taget stilling til fra myndighedernes anklagere, om beviserne er så stærke, at man vil rejse tiltale og føre en egentlig straffesag mod de pågældende.

Uvist, hvem der er sigtet

Den private kornhandel kollapsede i starten af 2019, efter den ene af de to ejere blev afsløret i at have ændret i selskabets regnskaber, konteringer og lagerbeholdninger gennem længere tid.

Direktøren havde oprettet falske kornhandler, lagerføringer og betalinger for at skjule, at selskabet var økonomisk presset. 

Afsløringerne førte til, at det ellers velansete kornselskab kollapsede og gik konkurs med et brag af en milliongæld - blandt andet til bankforbindelsen Spar Nord.

Også en længere række af selskabets kunder, danske landmænd, stod pludselig med manglende betalinger for deres kornleverancer, hvor betalingerne ofte blev udskudt i op til halve år på længere kontrakter.

Det er ikke muligt at få oplyst, hvem de sigtede er eller hvordan de stiller sig til sigtelserne. Politiets efterforskere ønsker heller ikke at kommentere, hvilke paragraffer i straffeloven, man mistænker, at personerne skulle have overtrådt.

Ud over det mulige strafferetlige efterspil, hvor bøder eller endog fængselsstraf er i spil, er der allerede sat gang i indtil flere retlige efterspil af den privat-retlige slags, hvor det i stedet handler om penge og erstatning.

Konkursboet efter BMG, hvor tre advokater er indsat til at rydde op, mener nemlig, at den tidligere medejer og direktør havde alt for frit spil, da han oprettede fiktive fakturaer og lageropgørelser i selskabets interne økonomisystem i årevis.

Derfor kræver konkursboet en erstatning på 43 mio. kr. fra såvel revisor som bestyrelse. Dertil kommer sagsanlæg fra selskabets tidligere bankforbindelse Spar Nord, også mod revisor og bestyrelse. Alle sagerne fra konkursboet er under forberedelse, men kan trække ud i årevis.

Retten i Randers er gået med til, at alle sagerne kan behandles samlet - det samme er bestyrelsesmedlemmerne.

Ud over de civile søgsmål kan der altså nu også måske blive tale om et strafferetlig efterspil på konkursen.

Erkendt, men ikke nødvendigvis erklæret skyldig

Landbrugsavisen.dk har forsøgt at kontakte forsvarer Kåre Pihlmann, der for et år siden blev forsvarer for den nu tidligere ejer og direktør, der blev bortvist som følge af de omfattende manipulationer i selskabet.

Den tidligere direktør erkendte over for Landbrugsavisen i en skriftlig kommentar kort efter konkursen i 2019, at han havde begået nogle manipulationer i regnskabet.

Hans daværende forsvarer understregede dog dengang, at det ikke var det samme som at erkende sig skyldig i ulovligheder.

Kåre Pihlmann er endnu ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle