Politiker gik i debat med naturforening - nu er han blokeret

EU-politiker er blevet blokeret af præsidenten i DN efter Facebook-debat for ikke at holde en god tone. "En gang i mellem er man nødt til at spidse pennen", lyder det fra politikeren.

Da EU-parlamentariker og landmand Asger Christensen (V) i fredags ville tjekke op på en debattråd på Facebook, blev han overrasket.

En kommentar, han havde skrevet dagen før, var væk, og det var nu umuligt for politikeren at kommentere yderligere på den side, hvor tråden lå, nemlig hos Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Til et debatindlæg, hvor foreningen argumenterer for at halvere svineproduktionen og reducere kvægbestanden med 20 pct., kommenterede Asger Christensen under overskriften "Det er helt på månen", at "DN vil halvere svineproduktionen i 2030. Har DN tabt sutten?".

Den kommentar er nu slettet, og Asger Christensen er uforstående overfor DNs reaktion.

"Jeg havde aldrig troet, at jeg som EU-politiker skulle blive blokeret hos Danmarks Naturfredningsforening. Min overskrift var måske lidt spids, men i teksten skriver jeg, at ikke vil acceptere den præmis om at reducere antallet af husdyr, som DN udtrykker", siger politikeren til landbrugsavisen.dk.

ikke konstruktivt

Avisen har forhørt sig hos Danmarks Naturfredningsforening for at få en forklaring på, hvorfor kommentaren blev slettet, og hvorfor Asger Christensen ikke længere kan kommentere på præsidentens side.

Her lyder det, at kommentarerne på Maria Reumert Gjerdings Facebook-side skal holde en god tone, og dette har Asger Christensen ikke formået.

"”Det er helt på månen. Har DN tabt sutten?” er hverken konstruktivt eller forholder sig til indholdet", lyder det i et svar fra foreningen, der fortsætter:

"I vores samarbejde med Landbrug & Fødevarer er vi enige om være uenig om meget, men vi har først fremmest været enige om at forsøge at tale sammen, fremfor for at råbe af hinanden. Det er ikke frugtbart for debatten om den grønne omstilling af landbruget, hvis modpartenes synspunkter forsøges latterliggøres. Der er ingen grund til at grave grøfterne dybere, end de er".

Foreningen tilføjer: 

"Han kan evt. lade sig inspirere af sin politiske formand eller Martin Merrild, som Maria (Reumert Gjerding, red.) altid har haft en ordentlig, saglig og respektfuld dialog og debat med. Også på de sociale medier".

spidser pennen

Det lyder desuden fra DN, at Asger Christensen er "hjertens velkommen tilbage" i debattråden, hvis han "kan gøre sig mere umage for at tale pænt". 

Det er dog ikke umiddelbart Asger Christensens plan.

"Nogle gange spidser jeg pennen og siger tingene, som de er, og jeg har ikke tænkt mig at ændre mit indhold eller mine budskaber", siger politikeren, der mener, at DN i virkeligheden slettede hans kommentar, fordi de er uenige med indholdet:

"Jeg kan ikke acceptere, at vi skal reducere husdyrbestanden, men jeg kan acceptere, at vi skal reducere udslippet. Det er det, jeg arbejder for i EU. Vi gør kun klimaet en kæmpe bjørnetjeneste ved at reducere kødproduktionen her, for så ryger den bare til Kina eller Sydamerika eller et andet sted. Det, tror jeg ikke, DN var interesseret i at høre".

helt uenig

Danmarks Naturfredningsforening siger selv, at det er din tone, der ikke er konstruktiv. Det har de vel ret i, når du siger, at de har tabt sutten?

"Det er helt almindeligt udtryk, og jeg synes, det er konstruktivt, for jeg skriver i samme kommentar, at jeg er uenig med deres holdning om at reducere husdyrproduktionen", siger Asger Christensen.

Tonen kan tit være hård på især de sociale medier. Har du ikke et ansvar som politiker for at sørge for, at debatten foregår i en god tone?

"Selvfølgelig har vi det som politikere, men en gang i mellem bliver man nødt til at spidse pennen for at trænge gennem lydmuren".

Hvordan er dit forhold til DN egentlig?

"Jeg har et udmærket forhold til dem, vi har lavet 'spor i landskabet' sammen på min gård. Det er bare den her præmis med at nedbringe produktionen for at mindske udslippet, den køber jeg bare ikke. Det er så langt fra min opfattelse af, hvordan vi skal løse tingene".

Faktaboks

Læs den oprindelige tråd fra Maria Reumert Gjerding her:

https://www.facebook.com/maria.gjerding/posts/2140418169428888

Læs Asger Christensens slettede kommentar her:

"Det er helt på månen.DN vil halvere svineproduktionen i 2030. Har DN tabt sutten? Vi skal reducere CO2- og Metan-udledning markant i EU. Det er vi nødt til! Og præcis det arbejder jeg for i parlamenten. Men jeg har overhovedet ingen ambitioner om at reducere husdyr produktion. Reduktionen skal ske med teknologi og alternative fodersammensætninger."

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle