Politiker indsamler 750.000 kroner til uvildig undersøgelse i Minksag

Nye Borgerliges formand håber at kunne presse regeringens støttepartier med egen advokatvurdering i minksagen.

Nye Borgerlige er kommet i mål med at indsamle mere end 750.000 kroner, der skal bruges til en advokatundersøgelse af Minkkommissionens rapport.

Det fortæller formanden for Nye Borgerlige, Pernille Vermund.

Det er målet, at advokatundersøgelsen juridisk skal vurdere, om statsminister Mette Frederiksen (S) eller andre ministre kan stilles for en rigsret i forbindelse med Minkkommissionens beretning.

I den knap 1700 sider lange beretning kom kommissionen med sønderlemmende kritik af både regeringen og embedsværket i slutningen af juni.

Den tog dog ikke stilling til, om statsministeren havde handlet groft uagtsomt i forhold til ministeransvarsloven, da hun beordrede alle mink aflivet.

Netop det spørgsmål vil Pernille Vermund have vurderet af advokathuset Lund Elmer Sandager.

- Vi havde håbet, at det var Folketinget, der havde bakket op om en advokatundersøgelse. Derfor har vi spurgt danskere om, de vil samle ind til en advokatvurdering, siger Pernille Vermund.

Hvis advokaterne finder, at en eller flere ministre kan stilles for en rigsret, håber Pernille Vermund, at det kan lægge et yderligere pres på regeringens støttepartier, der alle har stemt imod en rigsretssag.

- Den kan lægge pres på den venstrefløj, der lige nu har fredet Mette Frederiksen. Det vil være svært for venstrefløjspartierne, der er fortalere for retssikkerhed, at fastholde det, hvis der er en uvildig rapport, der siger, at der er grundlag for en rigsretssag, siger Pernille Vermund.

Over 7100 danskere har ifølge Nye Borgerlige bidraget til indsamlingen med et større eller mindre beløb.

- Det er folk alle mulige steder fra, der har doneret. Det er ret sigende, at der er en stor del af befolkningen, der siger, at det er for meget, at man ikke kan få lov at få vurderet det retslige ansvar i sagen, siger Pernille Vermund.

Hun forventer, at advokaternes vurdering er klar i september.

/ritzau/

Emneord

minkkommissionen

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle