Politikere bør stille krav om mere grøn mad

Den grønne tænketank Concito vil have politikerne mere på banen for at fremskynde flere plantebaserede fødevarer i de offentlige køkkener.

Politikerne har ingen direkte indflydelse på, hvad vi spiser derhjemme, men ved at stille krav til de offentlige institutioners køkkener om flere hovedsageligt plantebaserede måltider kan de bidrage til, at danskerne får øjnene op for de mange lækre alternativer til kød og mejerivarer.

Det er en af den grønne tænketank Concitos idéer til, hvordan man kan få flere med på at spise mere grønt, fortæller Michael Minter fra Concito. Han er programchef for Fremtidens Fødevarer i tænketanken.

- Det handler jo om bedre klima, folkesundhed og bedre samfundsøkonomi, så det er nærmest uansvarligt, at politikerne ikke gør mere for at fremme de plantebaserede fødevarer, mener han.

- Der skal mere oplysning og konkrete erfaringer til, før danskerne spiser mere plantebaseret mad. Concito har i oktober udgivet en holdningsundersøgelse, som indikerer, at der er behov for helt anderledes ambitiøse og håndfaste beslutninger fra politikerne, hvis de vil hjælpe danskerne til at spise mere grønt.

Andet end en salatbar

- Concitos undersøgelse viser, at folk er skeptiske over for mere plantebaseret mad i offentlige køkkener, og det tager vi som et tegn på, at mange har svært ved at forestille sig, at plantebaseret mad kan være lækkert, mættende og næringsrigt og ikke kun er grøntsager i en salatbar. Det kunne ændres med et krav om, at der skal tilbydes et komplet plantebaseret måltid hver dag i alle offentlige køkkener. Et andet forslag er et politisk mål om, at alle offentlige køkkener skal reducere klimaaftrykket fra fødevareindkøbet med mindst 30 procent i 2030, siger Michael Minter.

- For at lykkes med det skal de alternative proteiner være næringsrige, velsmagende og konkurrencedygtige. Derfor bør der arbejdes politisk med både at understøtte produktionen og øge efterspørgslen. Produktionen bør støttes gennem en strategisk forskningsindsats, bedre økonomiske rammevilkår for alternative proteiner, forbedrede rammevilkår i form af hurtigere godkendelse af nye fødevarer i EU og tilpassede markedsstrukturer.

Ifølge Klimarådet kan klimabelastningen fra danskernes fødevareforbrug reduceres med op mod 45 procent, hvis alle danskere følger de officielle kostråd om en langt mere planterig kost. Ifølge en undersøgelse fra Københavns Universitet kan det desuden give en sundhedsøkonomisk gevinst på op mod 38 milliarder kroner årligt, påpeger Concito.

Faktaboks

Concitos analyse om kostråd:

Der synes at være en forståelse blandt danskerne om, at næring og proteiner er noget, man får gennem indtag af kød og mejeriprodukter. Så også her er der et behov for at oplyse om, at man godt kan opnå en tilstrækkelig næring ved indtage af flere vegetabilske fødevarer og mindre kød og mælk.

Kostråd er et vigtigt skridt på vejen, men de bør suppleres med tiltag, som inspirerer og giver befolkningen flere konkrete oplevelser med sund og planterig kost. (Klimabarometer 2022 fra 21. september. Målingen er foretaget af analysevirksomheden Analyse Danmark i juni-juli 2022 blandt 1009 repræsentativt udvalgte danskere).

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle