Politikere var vilde med landbrug uden plov og harve

Både røde og blå politikere fik vakt nysgerrigheden yderligere, da der i går var høring på Christiansborg om Conservation Agriculture – landbrug med minimal jordbearbejdning.

”Jeg blev meget nysgerrig på det koncept. Det handler jo både om at skabe klimaeffekt og om at man kan skrue ned for forbruget af sprøjtemidler”.

Sådan lyder det fra Christian Poll, landbrugsordfører for Alternativet, som onsdag deltaog i den åbne høring på Christiansborg om Conservation Agriculture (CA).

Der findes ikke noget dansk ord for CA, men det handler om minimal eller ingen jordbearbejdning, sædskifte og at have marken dækket med afgrøder så meget som muligt – altså masser af efterafgrøder.

”Jeg synes, det ligner en mellemting mellem konventionelt og økologisk landbrug. Det vil være spændende at udvikle mere og forske i. Også for at se, hvad der kan lade sig gøre uden at bruge sprøjtemidler”, tilføjer Christian Poll.

Han vil helst have en økologisk variant af det men erkender, at der både er fordele og ulemper.

”Økologi har jo den ulempe, at man pløjer og frigiver bundet kulstof i jorden og så har det stort brændstofforbrug”, siger han.

FORSKNING - IKKE TILSKUD

Fra den modsatte side af Folketingssalen, roser Carsten Bach, Liberal Alliance, også CA.

”Jeg forstår ikke, at det ikke er mere udbredt i Danmark, når det er helt oppe på 12,5 procent af landbrugsjorden på verdensplan. Men jeg tror også, at landmændene vil tilpasse sig markedssituationen så når de ser, at der er samme udbytter, men store besparelser, så vil det brede sig”, siger han.

Liberal Alliance mener ikke, at landmænd skal have penge for at lægge om, men han vil gerne være med til at sætte spotlight på CA og til at få det ind i undervisningen på landbrugsskoler. Også forskning i CA er Carsten Bach klar til at lægge stemmer i bevillinger til.

”Det lyder som om, der mangler noget dokumentation, men i LA’s klimaplan har vi afsat 3,7 mia. kr. til ekstra klimaforskning og nogle af pengene kan gå til at forske i CA.

GAMLE VANER BREMSER

Søren Ilsøe, næstformand i FRDK og selv landmand var indlægsholder ved høringen, og glæder sig over, at budskabet blev modtaget så positivt.

”Der var god debat og stor interesse og gode spørgsmål fra begge sider”, siger han.

Var der noget, der overraskede dig?

”Nej egentlig ikke. De spurgte selvfølgelig hvorfor landmænd ikke står i kø efter at dyrke CA, men det tror jeg handler meget om vane, hvordan det ser ud, og især landmænds alder. Hvis man står for at skulle holde op, er man ikke motiveret for at ændre på tingene”, siger Søren Ilsøe.

BIODIVERSITET OG ØKONOMI

Foruden fra Søren Ilsøe var der oplæg fra seniorforsker Jørgen Aagaard Axelsen fra Aarhus Universitet om, hvordan dyrkning efter principperne i Conservation Agriculture kan øge biodiversiteten lige fra de mindste individer til lærker, viber, agerhøns med flere i agerlandet. Desuden talte driftsøkonom Jens Toksvig Bjerre fra Agrovi om økonomien.

Høringen på Christiansborg var arrangeret i regi af Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg.

 

Faktaboks

Conservation Agriculture er:

 • ingen eller meget lidt bearbejdning af jorden
 • at planterester bliver efterladt på markerne i kombination med plantedække næsten året rundt
 • en sund rotation mellem forskellige afgrøder
 • mindre erosion og dermed mindre tab til omgivelserne

  Emneord

  politik

  Relaterede

  Forsiden lige nu

  Seneste videoer

  Se alle