Politisk flertal kræver åbenhed om implementering af EU-regler

90 pct. af EU-reglerne implementeres uden om Folketinget. Blå blok plus Enhedslisten vil give regeringen fuld oplysningspligt om implementering af EU-direktiver, der går længere end krævet af EU.

»I Danmark har der udviklet sig en lovgivningsmæssig tradition for ofte at gå videre end minimumskravene i en bestemt EU-lovgivning kræver. Overimplementering påvirker Danmarks konkurrenceevne og har væsentlige økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet og enkelt borgere.«

Sådan begrunder fire partier - Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance, - et beslutningsforslag, som i dag var til første behandling i Folketinget.

Beslutningsforslaget bakkes op af Enhedslisten, og der er dermed flertal for at pålægge regeringen en obligatorisk pligt til at informere Folketinget om danske lovkrav, der rækker ud over EU-lovgivningen.

PÅLÆGGES OPLYSNINGSPLIGT

»Vi havde en god diskussion og der var et klart flertal for at sige, at vi skal have fuld åbenhed om den måde, vi implementerer EU-regler på i dansk ret,« siger Eva Kjer Hansen, (V), der er en af forslagsstillerne bag beslutningsforslaget.

»Det kan godt være, der er områder, hvor vi i Danmark ønsker at gå længere end EU-reglerne. Men vi skal have mulighed for at tage stilling til det, det skal ikke kunne »smugles« ind ad bagdøren.«

DJÆVLEN GEMT I DETALJEN

Eva Kjer Hansen finder forslaget endnu mere nødvendigt og velbegrundet efter et svar, hun har fået fra Justitsministeriet.

Her fremgår det, at hele 90 pct. af de love, bekendtgørelse og cirkulærer, som implementerer EU-direktiver i Danmark, er bekendtgørelser.

Kun 10 pct. af EU-reglerne bliver altså implementeret via de lovforslag, som politikerne forhandler og tager stilling til.

»Det vil sige, at vi politikere i Folketinget ikke har særlig meget at gøre med det,« siger Eva Kjer Hansen.

Det understreger for hende yderligere behovet for, at det gøres klart, hvad der er EU-krav og hvad, der er noget, man har fundet på fra dansk side.

Det foreslår partierne

Beslutningsforslaget, B 52, skal sikre, at Folketinget er fuldt informeret, hvis regeringen vælger at gå længere end strengt nødvendigt ved implementering af EU-direktiver og forordninger.

»Det er ikke tilstrækkeligt med en hensigtserklæring om, at regeringen alene »bør« informere Folketinget om de krav, der rækker ud over lovgivningen, Det skal regeringen forpligtes til at gøre konsekvent,« skriver forslagstillerne, Eva Kjer Hansen (Venstre), Pia Adelsteen (DF), Mette Bock (LA) og Lars Barfoed (DF).

 

Faktaboks

FAKTA om B 52

»Folketinget pålægger regeringen inden afslutningen af folketingsåret 2014-2015 at foretage den nødvendige ændring af Justitsministeriets vejledning af lovkvalitet, så det i et lovforslags bemærkninger klart anføres, hvilke krav, der i implementeringen er baseret på EU-lovgivningen, det vil sige strengere danske krav. Desuden skal konsekvenserne af den foreslåede overopfyldelse af et lovforslag klart fremgå.« (uddrag)

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle