Politisk flertal melder klar med håndsrækning til tørkeramt landbrug

Det ekstraordinært tørre vejr betyder, at et flertal i Folketinget imødekommer ønsker fra dansk landbrug for at lette tørkens konsekvenser. Økologer får bl.a. midlertidig mulighed for at sænke grovfoderandelen uden at miste deres økologiske status.

Dansk landbrug står overfor den værste tørke i mange år.

Der er endnu ikke overblik over de fulde konsekvenser, men allerede nu er det klart, at tørken for mange landmænd betyder store problemer.

For at hjælpe de danske landmænd lemper miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet midlertidigt visse krav.

"Landbruget står i en meget vanskelig situation. Derfor har jeg sammen med regeringspartierne, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet drøftet forslagene fra landbruget på Miljø- og Fødevareministeriets område. Vi er enige om følge udviklingen tæt den kommende tid og allerede nu sætte ting i værk, som fx kan hjælpe med til at skaffe foder til dyrene. Vi er ikke herrer over vejr og vind, men vi vil gerne hjælpe, hvor vi kan", siger Jakob Ellemann-Jensen.

Tiltag skal hjælpe her og nu

En særlig udfordring som følge af tørken er at skaffe foder nok til dyr i det danske landbrug. Det omfatter særligt økologiske dyr, hvor markedet for grovfoder er begrænset, og hvor der gælder et krav om, at 60 pct. af foderet skal være grovfoder.

Derfor vil Jakob Ellemann-Jensen sammen med partierne bl.a. sikre, at økologer midlertidigt kan sænke grovfoderandelen til 50 pct. uden at miste deres økologiske status.

"Vi står i en ekstrem situation, og vi skal være fleksible, hvor det giver mening. Vi kan ikke afbøde alle konsekvenserne, men vi kan sørge for, at man i en periode kan sænke grovfoderandelen til 50 pct., og at man kan bruge græs fra brakmarker til foder", siger Jakob Ellemann-Jensen.

Regeringen følger udviklingen

Der er endnu ikke overblik over tørkens fulde konsekvenser for landbruget, men regeringen følger området tæt.

Etablering af efterafgrøder kan fx vise sig at være meget vanskeligt, hvis det tørre vejr fortsætter. Regeringen vil derfor løbende vurdere behovet for yderligere tiltag afhængigt af udviklingen.

"Dansk landbrug er hårdt presset, og jeg synes, at vi skal hjælpe, hvor vi kan. Jeg er glad for, at vi kan give en hjælpende hånd, og hvis der er behov for at se på yderligere tiltag, så er jeg også villig til at kigge på det", siger Dansk Folkepartis landbrugsordfører, Lise Bech

Hun bakkes op af Socialdemokratiets fødevareordfører, Simon Kollerup.

"Dansk landbrug er ramt af en historisk tørke, og derfor er det ansvarlige for os i Socialdemokratiet, at vi hjælper landbruget til at komme ud på den anden side af tørken på en rimelig måde. Jeg er glad for, at vi har fundet løsninger, som ikke går på kompromis med naturen og miljøet, og som ikke efterlader en stor økonomisk regning", siger han.

"På den lidt længere bane betyder kombinationen af voldsommere naturfænomener og landbrugets generelle gældssituation nok også, at vi skal drøfte, hvordan sektoren kan stå endnu mere robust til at klare den slags i fremtiden. Det vil være naturligt at gøre sammen med erhvervet, eksperter og andre, som ligesom os gerne vil et stærkt landbrug i Danmark i fremtiden".

Stive regler skal ikke stå i vejen

Liberal Alliances miljø- og fødevareordfører, Carsten Bach, udtaler:
"Jeg synes ikke, at stive regler skal stå i vejen for selvhjælp til de landmænd, der er hårdt pressede. Vi har fx cirka 40.000 hektar brakarealer, som vil kunne bidrage med ekstra foder til dyrene. Og der skal politikerne ikke være stopklods".

Lignende melding kommer fra Venstres miljø- og fødevareordfører, Erling Bonnesen, der udtaler:

"Landbruget er et af Danmarks vigtigste eksporterhverv, og fra politisk side er vi nødt til at gøre noget for at hjælpe i denne ekstraordinære situation. Den handler om at passe på de mange tusind arbejdspladser både i landbruget, men også i de tilstødende erhverv."

Faktaboks

  • Økologiske landbrug kan i en periode sænke indholdet af grovfoder i foder til kvæg fra 60 til 50 procent uden at miste deres status som økologisk.
  • Økologiske landbrug kan gives dispensation til at bruge foder, som er høstet på marker, der er under omlægning til økologi, og derfor dyrkes efter økologiske principper.
  • Der gives tilladelse til at høste græs på brakarealer og bruge dette til foder. Bekendtgørelsen ændres hurtigst muligt. For landmænd, der vurderer, at situationen for deres dyr er sådan, at et slæt ikke kan vente til 1. august, gøres der opmærksom på metoderne til bortskræmning af eventuelt vildt. Miljø- og Fødevareministeriet følger løbende udviklingen i forhold til muligheden for at udlægge efterafgrøder. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle