Positiv tendens: Landmænd snakker mere om arbejdsmiljø

Der er stadig et problem med for mange arbejdsulykker i dansk landbrug, men en trods alt positiv tendens er, at landmænd og medarbejdere i landbruget har mere fokus på at forbedre deres arbejdsmiljø, viser nye tal.

På trods af øget fokus og flere kampagner mod arbejdsulykker i landbruget steg antallet i 2018, viser de nyeste tal fra Arbejdstilsynet.

Men bag den ærgerlige statistik er der en anden glædelig tendens, som man skal huske at fejre, mener Seges' afdeling for arbejdsmiljø.

En ny analyse foretaget af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser, at landmænd og medarbejdere i landbruget snakker mere om arbejdsmiljø, og at de oplever at arbejdsmiljø bliver prioriteret højere på deres arbejdspladser.

"Tallene viser, at 'landbrug, skovbrug og fiskeri' er den branche, der har rykket sig aller mest. Det er et utryk for, at man er begyndt at snakke mere om arbejdsmiljø", siger arbejdsmiljøchef hos Seges Helle Birk Domino til landbrugsavisen.dk.

Undersøgelsen bliver lavet hvert andet år mellem 2012 - 2020, og i 2018 bygger undersøgelsen på svarerne fra omkring 40.000 danskere mellem 18 og 64 år fordelt over hele beskæftigelsesområdet.

Flere prioriterer arbejdsmiljøet

Blandt andet er 435 fra brachen 'landbrug, skovbrug og fiskeri' i undersøgelsen blevet spurgt, hvor ofte man på deres arbejdsplads gør en indsats for at forbedre arbejdsmiljøet. Her svarer næsten alle, at de 'ofte' gør det.

Derudover er de adspurgte og blevet bedt om på en skala fra 1 - 4 at vurdere, hvor højt deres arbejdsplads prioriterer arbejdsmiljøet. I 2018 lander den scorer på 3,1 hvilket er oversat til 'i nogen grad', hvilket er noget pænere end i 2016 hvor svaret lød at man gennemsnitligt 'i ringe grad' oplevede at arbejdsmiljøet blev prioriteret.

"Udgangspunktet i 2016 var ikke så godt, så der har virkelig været noget at rykke i. Der er sket noget, vi kan mærke det, når vi er ude at snakke om arbejdsmiljø, der bliver talt mere om arbejdsmiljø blandt landmænd, leverandører og på skolerne", siger Helle Birk Domino fra Seges.

Faktisk betyder tallene, at Landbrug, skovbrug og fiskeri er gået fra en selvudnævnt 25. plads over brancher, der vægter arbejdsmiljø, i 2016 til en 5. plads i 2018.

"Det betyder alt, at man er begyndt at snakke mere om det. For man er nødt til at begynde at forholde sig til ulykkerne og nærved-ulykkerne, for at se på, hvad årsagerne er og hvordan man kan forebygge dem. Og det ved vi, at flere er gode til at gøre hen over kaffen", fortsætter hun.

Det er blandt andet staldindretning, maskinbrug og kulturen på gårdene, der kan rykkes ved.

Flere anmeldelser kan være godt tegn

En aktindsigt, som Landbrugsavisen tidligere har fået, viser, at antallet af arbejdsulykker er steget fra 620 i 2017 til 666 i 2018. Til sammenligning var antallet af ulykker de seneste fem år, på sit laveste i 2015 med 536 arbejdsulykker.

Et vigtigt perspektiv påpeger Seges er også, at en stigning i ulykker, ikke kun betyder, at der sker flere ulykker - men måske også at flere anmelder ulykkerne. Tidligere undersøgelser viser, at lidt over halvdelen af de anmeldelsespligtige arbejdsulykker i landbruget aldrig bliver meldt.

Faktaboks

Fra 25. plads til 5. plads

  • Hvis man tager tallene fra 2016 i statistikken ligger 'landbrug, skovbrug og fiskeri' på en 25. plads over brancher, der af egne medarbejdere vægter at forebygge arbejdsmiljøproblmer højt.
  • I 2018 var tallene markant forbedret og brachen indtog en 5. plads.
  • Det er landbrugets egne medarbejdere, der rapporterer at det går fremad med at få arbejdsmiljøet prioriteret.
  • De brancher der ligger foran er brancherne: 'kemi og medicin', 'energi og råstoffer', 'elektronik' og 'anlægsarbejde'.

Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø -  https://arbejdsmiljodata.nfa.dk/

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle